Angelica Wallén
Följ Angelica Walléns liv som utlandsproffs

Tårar, av den bra sorten!

I lördags kväll fällde jag många tårar. Tårar av den sorten som jag hittills bara fällt på min tvillingsysters bröllop, tårar fyllda av glädje!

I lördags kväll fick jag beskedet av förbundskaptenerna att jag blivit utvald att representera Sverige i OS, som en av 14 spelare. Det känns lika overkligt nu som då jag fick beskedet. Hoppas det försvinner snart men de positiva känslorna som bubblar i mig får gärna stanna ett bra tag till:)

 

Min glädje bottnar också i den historik jag haft i landslaget som periodvis varit ganska tuff. Drömmar som har krossats och känslor som har varit tvungen att hanteras på ett bra sätt. Petningen inför VM i Danmark tog riktigt hårt på mig (http://bloggar.sla.se/angelicawallen/2015/12/03/att-bli-petad/), inte bara för att jag skulle missa ett mästerskap i ett land som känns som mitt andra hem, utan också för att det var starten på ett riktigt roligt handbolls-år med ett OS och ett EM på hemmaplan. Då vill man vara med när det startar. Jag kunde välja att ge upp och tänka att vägen tillbaka till landslaget är allt för lång och att det inte är möjligt, eller så kunde jag ta upp fighten. Det var aldrig något svårt val. Jag lade allt krut nere i Toulon på att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att prestera i OS-kvalet, vilket lyckades. Det självförtroende har jag tagit med in i de samlingar vi haft nu fram till uttagningen och det har skapat ett lugn i mitt spel vilket har gjort det lättare för mig att prestera.

 

Jag har ofta fått frågan om jag tänkt tanken att sluta gå efter en plats i landslaget, hur jag orkar hålla på att satsa trots några tuffa petningar o.s.v. Den tanken har aldrig slagit mig, jag har och kommer alltid gå efter en plats i landslaget så länge jag spelar handboll. Trots nedturer så ger landslaget mig så mycket positiv energi att det är något jag vill gå efter att vara en del av. Då och då ställer jag mig dock frågan, är det värt det? Det kan vara efter en petning, under ett gris-jobbigt träningspass, eller i klubblaget under träningar där jag varken förstod språket eller syftet med det vi höll på med på träningarna. Svaret är ja, ja och åter ja! Hur kul hade det varit om allt bara flöt på utan hinder? Att du blev utvald i landslag och fick dina medaljer som ett brev på posten? Känslan jag fick i lördags hade jag aldrig fått om det inte varit just för de utmaningar jag stått inför. Så tack för dem!

 

Ett OS är för mig det absolut största jag kan uppleva i min sport och att jag om drygt en månad kommer få kliva in i det för en andra gång är för mig helt obeskrivligt!

Följ med mig här på bloggen hela vägen till Rio!:)

Här kommer alla som ska med:

OS

Läger i Portugal och fotbollsfest!

Denna sommar skiljer sig på många sätt jämfört med de senaste åren. Den enkla anledningen är att det är OS-år. Då ska ett helt mästerskap tryckas in i planeringen där det annars brukar vara ledigt eller egenträning. Inte mig emot!:) Men det krävs mer planering för att få sommaren att hänga ihop. Upplägget från svenska förbundets sida har inför detta OS sett ut så att vi samlas med landslaget i drygt en vecka, sedan väntar en veckas ledighet, sen samling sen ledighet o.s.v. Samlingarna sliter en del på kroppen med mycket handbollsträning och fysträning, därför är det ganska skönt för kroppen att få en veckas egenträning mellan landslagssamlingarna där man kan dosera och välja den fysträning sin egen kropp behöver.

Vi började OS-uppladdningen med ett 10-dagars läger i Lagos i Portugal. Innan avfärd var vi en dag i Malmö där SOK hade en föreläsning om själva OS i Rio och vi fick också prova kläd-kollektionen som detta år är från H&M.

Jag tycker det är ultimat att förbereda sig inför ett OS där vi var. Dels för att det är grymma träningsfaciliteter plus motstånd i form av norska landslaget som också var där. Vi hade två träningar mot de och spelade två inofficiella träningslandskamper på 3*30 min.

5 4 3 2 1

 

Vi gick upp vid 7.30 varje morgon och tränade oftast två pass, ett handboll och ett fyspass. Vi bodde tre i varje lägenhet och vi lagade vår egen mat, både lunch, middag och mellanmål, vilket tog en del energi men vi hade också en del tid att ligga och slappa vid poolen eller ta ner till stranden:)

6

Totalt sett var det en riktigt bra samling och vi hann med en massa träning både på och utanför banan, det var också Henriks och Jannes första samling som förbundskaptener och det hela känns bra och vi är alla laddade för resterande träningsdagar!

 

***

Från Lagos flög jag till Toulon för att ha några sista dagar där innan det var dags för att flytta hemåt Sverige. Det var en del farväl som skulle tas, alltid tråkigt men har även på det här stället fått vänner som jag tar med mig resten av livet.

11 10

 

Det råder ju fotbollsfeber i Frankrike och det ville jag såklart också uppleva! Jag har inte sett någon herrlandskamp i fotboll förut så tyckte det var dags så vi åkte in till Nice och såg Sverige-Belgien. Tråkigt med resultatet men vilken atmosfär de svenska fansen bjuder på, grymt!

1213

14

 

 

 

 

 

Monaco och les calanques de Cassis

Det är snart dags för mig att flytta hem till Sverige och listan på platser jag vill besöka och se här omkring Toulon är lång. Monaco och Cassis ligger högt upp på min lista så de ställena gjorde mig heller inte ett dugg besviken, vilka fantastiskt vackra platser!

Cassis är en ort en halvtimma från Toulon, som ligger i en fantastiskt fin miljö med höga berg och djupa dalar. I anslutning till staden ligger en stor nationalpark som är fylld med vandringsleder med varierande längder. Du väljer själv hur långt du vill gå och var du vill stanna till, vi gick i ca tre timmar och hann med att se mycket. Svårt att beskrivande ord så jag låter bilderna tala för sig själva:

26 25 24 23 22 21 2027

Sista bilden är precis på slutet, är lite trött där!

***

Monaco var något helt annat! Lyx, Lyx, Lyx! Det är inte så stort till ytan så vi promenade runt och såg det mesta av det lilla Furstendömet; Palatset, Casinot och Hamnen. Då vi var där var förberedelserna inför Monaco Grand Prix Formel 1 i full gång.

3031

32 3634

33 35

 

Nu är det slut på semester-tips längs med Rivieran från mig!:)

 

 

Sista matchen och sista kvällen med gänget!

Resultatet i finalen i franska cupen blev inte som vi drömde och önskade. Vi gjorde en riktigt bra första halvlek och spelade jämt mot Brest, men vi tappade koncentrationen och aggressiviteten i andra halvlek och det gjorde att Brest fick åka hem med pokalen som vi ville ha. Men det är bara att gratulera, Brest var det bättre laget.

 

final2final

final5 final6

 

 

Det är såklart tråkigt att förlora, men så är handbollen ibland. Trots förlust såg jag till att njuta och ta in atmosfären i hallen, det var inte så svårt. 15 000 på läktaren i en fantastisk Arena, underbart! Ett bra avslut på min säsong i Frankrike. Vår säsong har resultat- och spelmässigt gått mycket upp och ned, men att avsluta med den här finalen kan vi inte vara annat än nöjda!

final8 final7

arena

 

Igår kväll var det avslutning med klubben på en bar på stranden och för mig var det sista kvällen med laget och med klubben. Kvällen bjöd på strålande sol, mat, musik och en härlig stämning. Trots att det bara blev en säsong för mig i klubben så har jag upplevt och lärt mig så mycket på så många olika plan, både spelmässigt men inte minst personlighets-mässigt. De har en helt annan kultur där nere då det gäller det mesta och delar av den tar jag med mig hem. Jag är övertygad om att jag presterar och blir en bättre människa av att influeras från olika typer av kulturer för att allt eftersom forma min egen personlighet, både på och utanför banan.

 

Jag vill passa på att tacka klubben, ni har gjort allt som står i er makt för att underlätta mitt liv som svensk i Frankrike. Då det är svårt att kommunicera på engelska i landet så har er hjälp varit en förutsättning för att jag överhuvudtaget skulle ha klarat av min vardag, tack!:)

101112

 

Nästa utmaning är ett träningsläger med landslaget i Portugal, där kommer också Norges landslag vara, så vi ska träna och spela mot dem. Här är truppen som ska med till Portugal:

 

landlsaga

Final och nytt Instagram-konto

För er som inte får nog av mig och min vardag via bloggen tycker jag ska börja följa mitt nya Instagram-konto: angelicawallen.

Ett OS i sommar och ett EM på hemmaplan i december, det kan inte bli större än då för mig! Det är mina två stora mål det här året och jag tänkte låta er följa med på min väg för att nå mina mål. Jag har provat det mesta i min karriär både framgång och motgång, vi får se hur det slutar det här året. Men jag ska göra mitt bästa för att få det att bli det förstnämnda och ska dela med mig av mina förberedelser via detta Instagram-konto.

***

I skrivande stund befinner jag mig på ett hotellrum i Paris. Imorgon är det dags, final i franska cupen. Känner mig som ett barn som väntar på julafton, det ska bli så kul!

Finalen spelas i Bercy Arena i Paris, en arena med kapacitet för 15 000 och det är slutsålt!:)

103 101 100

Vi ska spela mot Brest som i år har vunnit division 1. Men de ska inte underskatts för det, de har ett riktigt bra lag och har köpt in många bra spelare både den här säsongen och inför nästa. Deras stora profil är spanjorskan Marta Mangue, jag spelade med henne mitt första år i Esbjerg så det ska bli en rolig utmaning att försöka stoppa henna idag. Hon är enligt mig en av de bästa anfallsspelarna i världen.

107

Tidigare under kvällen var vi ute och käka med laget och då anslöt mamma och pappa, som kommit hit över helgen för att se finalen. Såg till att få lite kvalitetstid med dem under kvällen då det kommer vara fullt upp imorgon!

105106

Under morgondagen landar också min morbror hans fru och en kusin till mig från London och jag har en tjejkompis från Danmark som också kommer och hejjar så jag känner att min fanclub är väl representerad på plats i Paris:)

Imorgon har vi en lättare träning på morgonen för att sedan vila, äta och finalen drar igång klockan 18.15, så håll tummarna!:)

Nice, Antibes och Marseille

I väntan på den stora finalen den 21:a maj så tränar vi en hel massa, hela maj är fylld med träningspass. Den stora skillnaden från här och hemma i Sverige/Danmark är att alla träningar är kollektiva. Det gör att vi spenderar mycket tid med varandra i träningslokalen och dessa perioder brukar jag vara extra noga med att få lite egentid, att komma bort från Toulon och se anda platser. Som jag tidigare nämnt är det inte långt att åka för att hitta på roliga saker eller se fina platser. På det senaste har jag besökt Nice, Antibes och Marseille.

I Nice tog jag med min syster på en segway-tur på två timmar där vi guidades igenom den gamla delen av staden, strandpromenaden och avslutade med att åka upp på ett litet berg med utsikt över denna vackra stad. Jag har aldrig provat segway förut, det var riktigt kul och lite utmanande att ta sig fram bland allt folk!

 

1 2

4 3

 

Antibes ligger 20 min från Nice, där lånade vi en mysig vindslägenhet som låg mitt i den gamla delen av staden. Här gjorde vi inte så mycket annat än åt gott, solade och strosade runt och kollade in alla delar av staden. Rekommenderas starkt och jag låter bilderna tala för sig själv:)

87

5 6

 

Marseille ligger ca 40 minuter västerut från Toulon och är Frankrikes nästa största stad. Det märks att det är en storstad då den inte är lika gammeldags och intim som många av de andra städerna hag besökt. Men den har sin charm den med, med många fina och historiska byggnader men också en fin hamn mitt i centrum. Jag var där med Ollie från laget och vi passade på att se en fotbollsmatch mellan Marseille och Nantes. Det var en riktigt fin och stor Arena, tyvärr lite tomt på folk jag tror det var något med att klacken med supporters var avstängs från just den matchen.

9

10 11

 

Final i Bercy Arena i Paris 21:a maj!:) 

Igår vann vi semifinalen mot Nice vilket betyder att säsongen inte är över för oss och det känns så himla skönt!

Vi har vunnit våra två möten i serien mot Nice så vi har bra koll på dem, men jag var rätt osäker innan matchen var vi stod då vi inte spelat en tävlingsmatch på nästan tre veckor. När matchen väl drog i gång kunde man verkligen se det på vårt anfallsspel, vi hade svårt att göra mål och tajmingen va inte riktigt som den brukar. Nice har också ett riktigt stark och fysik försvar så det gjorde det inte lättare att komma igenom. Som tur var så stod vi också riktigt bra bakåt. Det blev också en målfattig match som slutade 20-17 till oss.

3 7

 

Skillnaden i andra halvlek till vår fördel var att vi sprang hem riktigt bra så de inte fick de lätta kontrings-målen de fick i första halvlek. Vi fick inte riktigt igång anfallsspelet och drog också på oss en del dumma utvisningar som gjorde att vi i långa perioder spelade med en man mindre.

Men, det viktigaste var att vi vann och nu ska vi spela final i Paris den 21/5! Det betyder riktigt mycket för klubben då vi missade slutspel, vi hade två fulla bussar med supporters som skapade en riktigt go stämning trots att vi spelade på bortaplan. Jag hade också min syster på plats det gav mig också extra energi:)

2 6 8 5

49

 

Om jag förstått det hela rätt så kommer finalen spelas i Bercy Arena inför 16 000. Det är ett arrangemang ihop med herrarnas final (PSG mot Montpellier) som spelas efter vår final. Kul att vara med om ett sådant stort event och det känns som ett perfekt sätt att avsluta min säsong i Toulon på:)

1

Födelsedag & semifinal

Min vecka började mindre bra. Tanken var att jag skulle flyga hem från en ledig helg i söndags kväll, för att kunna vakna upp i Toulon på min 30-årsdag. Så blev det inte. Piloten dök inte upp och flyget blev därmed inställt. Efter 4 timmars köande på diverse ställe blev jag transporterad till ett hotell där jag skulle spendera natten. Original-biljetten var ett direktflyg mellan Tel Aviv och Nice på 4 timmar. Mitt alternativ på måndagen blev en 9-timmarsflight via Paris. Trött och grinig kom jag hem måndag kväll. Men jag kom snart på bättre humör, då mina kära vänner jag skaffat mig här nere ordnat en överrasknings-middag till mig!:)

12

 

I veckan har vi varit iväg på ett träningsläger för att ladda upp inför vår semifinal mot Nice på onsdag i den franska cupen. Vi sov och tränade på ett ställe ca en halvtimma härifrån där vi också gjorde diverse aktiviteter så som cykling, boule och spelade tennis. På vår cykeltur så cyklade vi igenom fina landskap och vinplantage, för att till slut komma fram till en fin strand. Då vi inte har så många matcher utan tränar mest så var det skönt att få lite miljöombyte, vi spelade också en träningsmatch mot ett division 1 lag. Vi avslutade veckan med ett spa-besök och vi fick en välförtjänt ledig helg!

6 7

5 3

8 9

 

 

Värmen verkar ha kommit för att stanna, äntligen! Vi invigde grillen i fredags och känner jag oss själva rätt så kommer det bli många fler framöver:)

11 10

 

Framtiden på plats:)

Äntligen har jag framtiden på plats, och det blir Sverige och Stockholm och Skuru IK för mig nästa säsong:) Jag skrev ett 2-årigt kontrakt här med Toulon men valde att använda en klausul då jag ville prova något annat till nästa säsong.

Träningsmässigt kommer flytten innebära ett lyft för mig både personligen och handbollsmässigt. En bra och utvecklande träningsmiljö har varit helt avgörande i mitt val av klubb till nästa säsong. Jag går stenhårt efter att behålla min landslagsplats och Skuru har kunnat erbjuda riktigt bra förutsättningar för att jag ska kunna uppfylla det målet.

Det har byggts upp en hunger i mig av att spela i den svenska elitserien efter 6 år i utlandet och det kommer vara fantastiskt att vara nära familj och vänner. Jag är så glad över att vara klar för Skuru och vara tillbaka i mitt hemland till nästa säsong, jag spelar som bäst handboll då jag är glad och full av energi. Valet känns helt perfekt för mig.

http://www4.idrottonline.se/SkuruIK-Handboll/Nyheter/SkuruHandboll/LandslagsspelareklarforSkuru/

Men först ska jag ge allt jag har för att avsluta säsongen här i Toulon på bästa sätt där vårt stora mål är att vinna semifinalen i Coupe de France och spela finalen som går av stapeln i Paris i slutet på maj.

Klara för OS i sommar!:)

Det är nog inget där hemma som missat detta, men skulle det vara det så är vi kvalificerade för att spela OS i Rio i sommar! Vi vann måste-matchen mot Polen, och som vi gjorde det! Det var fullt fokus från första sekunden av matchen. Försvaret var riktigt vasst och aggressivt och vi följde vår plan till punkt och pricka. Det gjorde att Polen började byta in nya spelare för att se om de kunde lösa uppgiften bättre. Det skapade lite oro en period i första men till andra halvlek kom försvaret upp på hög nivå igen. Anfallsspelet flöt på bra hela matchen igenom och vi ledde stora delar av matchen med 3-4 mål. Det var en riktigt laginsats och alla bidrog med det man kunde. Precis som det ska vara!:)

100

 

101

103

 

Det pratas ofta om att försvaret är viktigt, om en ledare eller spelare får frågan; vad är viktigt för att vinna? inför en match så är svaret nästan alltid spela bra bakåt. Det är inte bara ett tråkigt svar, eller struntprat utan försvarsspelet är nyckeln till framgång. Spelar man bra bakåt så löser sig ofta både kontringsspelet och anfallsspelet. Det är mycket lättare att ta med sig energin från bra försvarsspel till anfallsspelet än tvärtom. Min mening är också att det är svårare att justera, rätta till ett glest och defensivt försvarsspel än vad det är att göra förändringar/förbättringar i anfallsspelet. Ganska logiskt då du som anfallsspelare styr mer vad som ska hända i form av anfallsöppningar jämfört med försvarsspelet där du måste agera efter motståndarnas spelval. Byte av försvarsspel går såklart att göra, också mindre justeringar. Men i det stora hela så är det inte många matcher jag spelat där försvaret har gått från att vara uselt till riktigt bra, p.g.a att vi har flow i anfallsspelet. I jämförelse med att det är betydligt fler matcher där vi som lag börjat bra bakåt, dåligt framåt men efter hand fått till bättre anfallsspel, antingen uppställt eller genom kontring. Hoppas ni är med på vad jag menar! Träna mycket försvar, men det brukar vi vara bra på i Sverige:)

 

Det fina försvarsspelet vi hade mot Polen var som bortblåst mot Ryssland dagen efter. Tyvärr. Vi kom heller aldrig riktigt in i matchen och förlorade tillslut med 7 mål. MEN vi får ändå åka till Rio i sommar vilket är helt fantastiskt kul för svensk handboll!

105

 

Nu är jag tillbaka i Toulon där vi håller på att förberedde oss inför de sista matcherna den här säsongen. Jag kommer tillbaka med en massa energi som jag fått av gänget jag varit samlat med. Trots att vi låg samlade i 14 dagar så kändes det som att tiden gick väldigt fort. Det är en fantastisk grupp människor. Bra tränare, grymma sjukgymnaster och väldigt sköna tjejer. Jag är glad och stolt att få vara en del av detta lag då det består av en massa duktiga handbollsspelare som jag lär mig mycket av både på och utanför banan. Till OS är det bara 14 spelare som får åka, det kommer bli grymt tufft att ta en plats men jag ska göra allt för att få åka till RIO i sommar. Vem vill inte hänga med det här underbara gänget hela sommaren lång????:)

104

 

Kram på er och tack för stödet!

 

Bloggat på sla.se.
Desktop