Angelica Wallén
Följ Angelica Walléns handbollsliv

Färgglada inslag i höstmörkret!

Hej!

Det blir mörkare och mörkare så jag tänkte göra ett inlägg med lite färgglada recept som kan pigga upp i höstmörkret! Det blir ofta lätt att jag fastnar i rutiner och lagar rätter som jag gjort förut, för att det blir enklast så! Jag är inte den som bara googlar efter en rätt och sedan testar den, utan jag vill gärna prova något som jag fått rekommenderat av någon annan, för att vara på den säkra sidan. Därför är jag bra på att fråga folk i min omgivning, och jag tänkte nu dela med mig av tre olika recept som jag tycker ni ska prova!;)

Jag provar att äta vegetariskt en gång i veckan, jag har någon fördom sedan långt tillbaka i tiden att vegetarisk mat, det är sådan mat som man inte blir mätt på. Och mätt vill jag gärna bli då jag äter! Men väljer man bara rätt vegetariska rätter så kan jag intyga att mättnadskänslan kommer, så också för mig:) Rätten heter Quinoa-bollar med limeyoghurt i tortillarap.

 •  1 dl quinoa (3-4 dl kokt)
 •  ägg
 •  2 dl mandelmjöl
 •  1.5 dl riven ost
 •  0.5 dl ströbröd
 •  0.5 gul lök, finhackad
 •  1 msk japansk soja
 •  1 tsk curry
 •  0.5 tsk salt
 •  olja att steka i

Limeyoghurt

 • 2 dl naturell yoghurt
 • pressad limesaft
 • örtsalt

Skölj quinoan och lägg i en kastrull med 2 dl vatten. Koka under lock ca 15 min. Förbered grönsakerna till serveringen: Skär paprika, sockerärter, vitkål och rödlök i tunna strimlor.

Blanda ägg, mandelmjöl, ost, ströbröd, lök, soja, curry och salt. Tillsätt quinoan och rör till en jämn smet. Blanda med mer ströbröd om smeten känns för lös. Forma till runda bollar.

Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Stek bollarna krispiga med fin färg, ca 5 min. Servera bollarna med grönsakerna och limeyoghurten i tortillabröd.

quinoabollar

 

Sen några veckor tillbaka har jag valt att försöka äta så lite socker som möjligt. Jag ska köra fram till slutet av november, för jag vet att vid advent och jul är det så frestande att äta både lussekatter och julgodis. Det har gått bra, men det kan vara gott att göra någon dessert ibland. Det finns en massa ”mindre onyttiga” desserter att välja mellan, ibland tycker jag det kan vara svårt att orientera sig bland alla recept så här delar jag med mig av två av mina favoriter:

Morotskaka

 • 1,5 dl mandelmjöl
 • 1 dl kokossocker (eller annat sötningsmedel)
 • 100 g kokosolja
 • 1 dl äppelmos
 • 400 g rivna morötter
 • 4 ägg
 • 3 tsk kanel
 • 2 tsk vaniljpulver
 • 2 tsk bakpulver
 • 0.5 tsk salt
 • 75 g hackade pekannötter

Vispa kokossocker, ägg, äppelmos och kokosoljan. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i äggsmeten. Lägg sedan i morötterna och nötterna och häll i en smord form. In i ugnen i en timme på 160 grader. Låt kakan svalna och bred sedan på den här glasyren:

 • 200 g Phiadelphia
 • 1 msk Agave sirap/honung
 • Citronsaft och rivet citronskal
 • 0.5 dl kokosolja
 • vaniljpulver

Morotskaka

 

Medan jag ändå är i gång så skriver jag med en hemgjord mango-glass med:)

 • 2 dl frysta mangobitar
 • 1,5 dl naturella cashewnötter
 • 1 dl vispgrädde

Mixa allt med en stavmixer och servera sedan med ex färsk ananas, kokoschips och färsk citronmeliss. Hör inte mango till favoriten så byt ut den mot någon annan fryst frukt eller bär:)

 

 

 


Bloggat på sla.se.
Desktop