Angelica Wallén
Följ Angelica Walléns handbollsliv

Gästblogg: Linnéa Claeson!

Jag har en lagkompis som heter Linnéa Claeson, några av er kanske har sett henne i någon form av media då hon den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet och utrymme att dela med sig av sina tankar och åsikter. Hon är en tjej som jag tycker vi ska stötta, hon är en tjej som pratar om sånt som många väljer att ignorera. Jag personligen har inte fått ta emot så många meddelanden som beskriver det Linnea beskriver. Men börjar det närma sig det så väljer jag tyvärr alltid att ignorera för att det sa försvinna, tillfälligt. Att ignorera är inte lösningen, det Linnea gör är betydlig närmare en lösning, eller i alla fall en närmare en förbättring. Det är så viktigt att belysa problemet för att kunna få igång en diskussion och en medvetenhet omkring det.

 

Sedan jag träffade Linnea har jag reflekterat över det mer och mer. Senast igår kväll när jag gick hem från tunnelbanan var det några killar som stannade upp och försökte ta kontakt, när jag visade att jag inte ville så började de ge mig sexistiska kommentarer. Jag gick bara ännu snabbare därifrån och blev rädd att de skulle följa efter mig. Samtidigt som jag gick de där snabba stegen hem, med en oroande magkänsla så tänkte jag på Linnea och det vi pratat om, varför ska jag gå hem och vara orolig, varför ska jag överväga att ta taxi hem för att vara på den säkra sidan?! Det är ett problem och jag hoppas att vi tillsammans kan skapa en tryggare vardag, för framförallt oss av det kvinnliga könet. Det var bara ett kort exempel, men det finns i min vardag och jag kommer nog först lägga märke till dem om jag slutar ignorera dem varje gång. Jag tycker det Linnea gör är riktigt bra och starkt gjort, därför frågade ja om hon ville skriva några rader till den här bloggen, hennes hälsning kommer här och i slutet av inlägget kommer jag länka till lite olika forum där ni kan läsa mer om ämnet.

***

Hej allihopa! Mitt namn är Linnéa Claeson och jag spelar tillsammans med Angelica i Skuru IK. Jag gör min åttonde säsong i elitserien och har under dessa år har jag lärt mig hur ojämställt idrottsyrket kan vara. Jag har beslutat mig för att försöka belysa dessa problem och arbete för en förändring. Att löneskillnaden är stor mellan män och kvinnor är välkänt. Men det handlar om mycket mer än det nämligen sättet vi ser på damidrott i vårt samhälle. Att damidrott ens är ett ord är ganska målande i sig. Vi tar inte kvinnliga idrottares prestationer och karriärer på allvar. Vi får inte samma utrymme i media eller på TV och senast jag ifrågasatte det fick jag kommentarer som ”klart dom ska få mer sändningstid, damhandboll är ju bättre än porr.” Här är ett av tusentals exempel på att vi kvinnor ständigt sexualiseras. Varför visar våra kläder mycket mer hud än herrarnas? Våra shorts denna säsong kan nästan kallas stora trosor. Förslag som att handbollstjejer ska spela i kjol för att få ökade publiksiffror förminskar oss från idrottare till sexobjekt. Kvinnliga idrottare kan få utstå sexistiska kommentarer på internet.

100

Jag har alltid fått en hel del sånt och valde därför att slå tillbaka genom att starta ett Instagramkonto som heter Assholesonline där jag synliggör sexuella trakasserier och näthat. Att det ska behövas gör mig förbannad, likaså att OS-guldmedaljören Jenny Rissved stängde ner sin blogg på grund av såna kommenterar. Jag får mail från kvinnliga idrottare i alla åldrar och på olika nivåer som upplevt samma sak. Tänk att damfotbollslandslaget förlorade en match mot Danmark för någon sommar sen och överallt på sociala medier var det inget konstigt alls att folk skrev att dom var äckliga flator, sprang runt som feta kossor på gräset, var fula och lesbiska. Jag såg inga liknande kommentarer sista hundra matcherna herrlandslaget i fotboll förlorade… Vi vill bara fokusera på vår idrott. Vi vill träna, slita, svettas, vinna, tävla och slåss om guldmedaljer. Inte samtidigt slåss mot hat och sexism och försöka bevisa att vi är seriösa, att vi är värda att tas på allvar och några man borde satsa resurser på. Vi är vinnarskallar, envisa, tävlingsmänniskor, starka, snabba och jävligt bra idrottare. Inte trots att vi är kvinnor. FÖR att vi är kvinnor.

 

//Linnea

101

 

***

Här kan ni se några tv-program hon varit med i senaste veckorna samt några artiklar om henne:

http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/hon-får-penisbilder-efter-handbollsmatchen-3785093

http://www.svtplay.se/video/12293718/opinion-live/opinion-live-sasong-2-9-feb-22-00

http://www.expressen.se/debatt/foraldrarnas-ansvar-att-sonerna-inte-begar-overgrepp/

http://www.dn.se/sthlm/hon-slar-tillbaka-mot-sextrakasserierna/

 


Bloggat på sla.se.
Desktop