Datorspel med Alexander Milton
Etikett. Farligt

Vad är ”Swatting”?

Swatting är den moderna människans svar på praktisk humor, med det lilla undantaget att det är ungefär lika underhållande som att rulla runt i krossat glas.

Det är menat som ett skämt eller metod att hämnas på någon man tycker förtjänar att försättas i livsfara. Swatting innebär att ringa till larmcentraler och rapportera falsk information om farlig och olaglig aktivitet hos någon annan med målet att skapa så mycket kaos som möjligt hos denne. Det är något som i huvudsak förekommer i USA, där en rad fall fått stor uppmärksamhet.

swatted

Swatting resulterar i utryckningsfordon som tas direkt ur tjänst för att svara på icke-existerande nödsituationer, poliser som tvingas rannsaka och arrestera under potentiellt farliga omständigheter och i de värsta fallen att specialstyrkor som S.W.A.T. med stor risk för skador försöker stoppa anmälda terrordåd och liknande. Termen myntades 2008 av FBI.

Framför allt målsätts kändisar, spelare, e-sportare (folk som tävlar i spel) och spelutvecklare. Swatting har blivit en känd term inom många kretsar av spelkulturen, där metoden ofta erkänns som ett sätt att straffa eller hämnas mot en annan spelare.

284494_630x354

Flera instanser existerar där Swatting försatt folk i stor fara eller till och med skadats. I bilderna ovan arresteras en livestreamande Counter Strike-spelare som fått insatsstyrka inringd till sitt hem. Även utvecklare av Destiny och Minecraft-verktyget Bukkit ska ha fått sina hem invaderade av poliser i Swatting-attacker.

Swatting är extremt farligt och försätter många individer väldigt snabbt i stor fara. I ett land som USA där Castle-doktrinen (”En mans hem är hans slott och han skall få försvara det med dödligt våld om så krävs”) ofta är en central del av samhällskulturen är risken enormt stor att flera av de inblandade parterna i en utryckning kommer till skada.

En annan aspekt är att spelare inte sällan producerar krigsljud ur sina högtalare när de spelar, vilket kan förvirra polis och insatsstyrkor att tro att riktigt våld sker. Många spelar dessutom med hörlurar vilket gör det omöjligt för dem att höra polisens uppmaningar när de väl tagit sig in hos personen.

Överväg aldrig Swatting. Busring aldrig polis, ambulans eller brandkår för nöjets skull. Om du märker av aktivitet som antyder att Swatting har skett eller är på väg att ske, anmäl det så snart som möjligt. Det är ett förbannat onödigt slöseri med samhällsresurser som försätter mängder av människor i fara.


Bloggat på sla.se.
Desktop