Datorspel med Alexander Milton
Etikett. FTL

Världens bästa* spel för 14 kronor

DealsiOSLinuxMacPC

*om man tycker att FTL: Faster Than Light är världens bästa spel vill säga.

Untitled

Helt seriöst dock, FTL är bland mina absoluta favoritspel. Det är simpelt, vackert, utmanande, spännande och coolt. Ben Prunty har även skapat ett av de bästa soundtracks någonsin.

Om du ska skaffa ett, bara ETT spel de närmaste 15 minuterna, låt det vara Faster Than Light: Advanced Edition. Det är svinbilligt det närmaste dygnet!

Sweden Game Conference närmar sig!

Nu är det bara en vecka kvar till Sweden Game Conference börjar! Är du taggad? Nej? Då har du FEL!

Den 14:e till 16:e september, alltså måndag-onsdag vecka 38, anordnar Sweden Game Arena en fet konferens i Portalen i Gothia Science Park.

Capture

På plats kan man förvänta sig balla saker som en kulminerande avrundning av Microsoft Game Camp (sommarkursen där vi utvecklat Funklift, remember?), workhops i smaskiga ämnen som Unity och FMod, utställning av lokala spel (mer Funklift!), se några av världens häftigaste industriikoner föreläsa om allt möjligt inom ramarna av spelutveckling samt stanna kvar en liten stund för att kika på International Conference on Virtual Worlds and Games for Serious Applications – förkortat ICVWGSA. Nej, nu ljög jag, det förkortas faktiskt VS Games. Nog med lögnerna, Alex.

Vad var det där om häftiga föreläsare?
Låt mig presentera ett generöst axplock av talarlistan i årets Sweden Game Conference:

Chris Avellone
Stjärnskottet bakom titlar som Planescape: Torment, Pillars of Eternity, Alpha Protocol, Fallout 2 och New Vegas, Wasteland 2 och underbara FTL: Advanced Edition ska ge oss råden om spelutveckling han själv saknade i vår ålder. Oändligt häftigt att ha honom på besök.

Rami Ismail
50% av den nederländska studion Vlambeer, kända för over-the-top-titlar som Ridiculous Fishing, Luftrausers, Super Create Box och Nuclear Throne. Mannen fullkomligt flödar över av spelutvecklarvisdom som jag knappt kan bärga mig att få ta del av.

Raph Koster
Författare och professionell speldesigner. Koster har stora titlar som Ultima OnlineStar Wars Galaxies och EverQuest II i ryggen och har skrivit böcker som bland annat ingår i högskolans kurslitteraturlistor… Inte minst bör våra designstudenter intressera sig.

Tommy Palm
En av nyckelpersonerna bakom det sjukligt framgångsrika Candy Crush, VD:n hos Resolution Games och en av grundarna av Stugan kommer för att lära oss hur man tjänar äckligt mycket pengar. Eller nej, vänta… *bläddrar* Virtual reality, han ska prata om VR, my bad.

María Guadalupe Alvarez Díaz
Ingen aning om vad María tänkt prata om, men det kommer garanterat bli bra. En av mina absoluta favoritlärare på högskolan. Sist vi sågs kramade hon mig tre gånger och jag minns inte ens varför. Hur mysigt??

Lokala kändisar och favoriter i repris
Landets skönaste PR- och community managers Sara Casén (Casen Crowd) och Armin Ibrisagic (Coffee Stain) återvänder sedan Game Camp till området för att föreläsa. Ett helt gäng Skövdebaserade spelutvecklare kommer faktiskt att tala, bland annat Dilaram Massimova (PocApp), Joel Nyström (Ludosity) och Tau Petersson (Stunlock)!

Och givetvis många fler!!! …hur f*n ska jag hinna med allt detta på tre dagar?

Det är ett problem för framtida Alex. Just nu är jag bara taggad, taggad och åter taggad. Sweden Game Conference kommer bli det fetaste på fett länge. Om du har möjlighet, var där. Bara kom, du kommer inte ångra det. Du får bo i min tvättstuga, det kommer vara värt det. Komsi.

SGC_webb_1400-655x343

conference2-655x343

För min egen del kommer jag bära flera hattar under dessa dagar, trots att jag optade ut som volontär (som om jag hade tid för det till och börja med?). Jag kommer givetvis delta i konferensen och se alla häftiga föreläsare (så många som möjligt) och delta i en av workshopsarna. Dessutom kommer jag ställa ut vårt projekt som jag uppenbarligen vägrar sluta tjata om (det heter Funklift, ifall du missat det) och jag kommer även representera Swedish Game Awards 2016 som en del av projektgruppen, tillsammans med andra delar av gruppen som kommer ned respektive upp för att hälsa på oss i Skövde <3

Pink_Funklift

håll käften, vi vet vad ditt jävla spel heter

Läs mer om konferensen på Sweden Game Arenas hemsida.

Faaan vad kul det ska bli. Hoppas vi ses där!!!

Mina bästa resespel

IndieiOSKulturLinuxMacMusikNintendoPCPlayStationRetro

Tja! Allt väl? Svara inte på det – jag kan inte höra dig.

Det är semestertider! Det betyder att man A) tar det skitlugnt på terrassen eller B) stressar som ett djur över att semestern snart är slut och förmodligen C) att man reser någonstans, tåget hem till föräldrarna, husbilen till kusten, landsväg till helvetet, du fattar konceptet.

I det sistnämnda fallet (C, för dig som redan glömt) är det gött att kunna distrahera sig lite, till exempel med ett spel. Handhållna konsoler och laptops blir plötsligt oerhört uppskattade. Här är några spel jag gärna lirar på tåg och buss, just för att deras format tillåter det i någon mån!

Don’t Starve
Spelas lika väl på PS Vitan som laptopen, ett smidigt, minimalistiskt och spännande överlevnadsspel som är riktigt svårt att få nog av! Samla, jaga och bygg ditt liv i vildmarken. Håll dig varm, se upp för mörkret, svält inte.

Crypt of the Necrodancer
Rytmbaserad rogue-like dungeon crawler. Kortfattat: dansa dig igenom grottor och skogar i takt till (den löjligt bra) musiken för att besegra monster och rädda inspärrade karaktärer. Banorna är korta och snabba och ställer högre krav på dina hörlurar än ditt engagemang.

1

Shadowrun Returns
Ett riktigt stämningsfullt taktiskt rollspel. I och med att det är turordningsbaserat kan du gott ta din tid att fatta beslut medan biljettkontrollanten brölar åt dig att visa färdbevis. Jag skall precis sätta tänderna i den första expansionen, Dragonfall!

Hearthstone
Blizzards numera ökända kortspel. Perfekt för såväl entusiasten som de som är helt nya inför kortspelsgenren. Observera att du behöver en internetuppkoppling för att kunna spela online mot andra spelare!

2

FTL: Faster Than Light
Denna brukar jag tjöta om titt som tätt. Riktigt skönt rymdstrategispel. Utforska, strid och samla resurser för att uppgradera ditt rymdskepp och så småningom ingå i en fet bossfight. Spelet kan pausas när som helst för att ge dig lite överblick eller tillåta för precisionstiming.

Delver
Mys-minimalistisk dungeon crawler. Smyg runt i slumpmässigt genererade grottor och labyrinter i detta stämningfulla äventyrsspel. Det är svårt att ta spelet på för stort allvar, med korta ronder och oerhört gulliga estetik. Det skapar en lättsam spelupplevelse som gärna upprepas!  3Det får låta avrunda min sommarlista. Hoppas nu att du får en fortsatt skön sommar med mycket <det väder du föredrar> och adekvata mängder <dryck du uppskattar>.Fred och kärlek! <3

Nytt grafikkort…

Jag vet.

Förlåt.

Men jag vill bara götta mig lite i det här, så just bare with me.

Jag beställde just ett nytt, fräscht grafikkort, ett MSI GTX 980 4G. Idén till köpet slog mig som av ren slump när jag funderade på hur länge en student, rent hypotetiskt, kan leva utan mat.

711yXGv5vLL._SL1280_

 

Det lär väl dyka upp i posten om ett par dagar. Sedan lär jag få tid att installera det tidigast nästa vecka. Att faktiskt spela något annat än FTL: Faster Than Light den närmaste månaden kommer knappast på tal.

MEN DET ÄR TANKEN SOM RÄKNAS.

Eller nej, det är det inte, det var julklappar jag tänkte på. Skit också.

I ett helt orelaterat sammanhang – är någon intresserad av att köpa en begagnad Gigabyte 6870 HD? Jag har hört att utdaterade grafikkort tros bli årets julklapp 2015…

Rätt musik räddar kvällen

IndieMusikPC

Idag var en lång dag, kära blogg.
Efter timmar av möda tog jag mig hem för att möda med lite annat, innan jag återgick till den ursprungliga mödan. Needless to say, there is much möda to be had. Men så är det med skola.

Väl stationerad framför datorn med mer möda på skärmen, tom på energi, beklädde jag mig min älskade hörlurar, slog på min lista med musik från FTL: Faster Than Light, hittade en helt fantastisk EQ-inställning.
Nu somnar jag nog av en överdos ren lycka i mina öron…

Lunchuppdatering

Nu går det undan i skolan, så pass att det nästan inte är klokt.

För att dirigera fokuset för ett kort ögonblick skriver jag en kort uppdatering under lunchrasten innan det åter är dags att programmera och kalkylera.

Det är kul, givetvis. Jag älskar att programmera. Hade jag inte gjort det hade jag uppenbarligen inte sökt ett akademisk högskoleutbildning som fokuserade på programmering, än mindre klarat mig ända in på andra året av den. Just nu skapar vi program som analyserar och genererar sannolikhetsvärden för olika situationer och händelser, t.ex. sannolikheten för att ett visst antal tärningar med ett visst antal sidor kommer ge en särskild uppsättning resultat. En sexsidig tärning som slås åtta gånger kan exempelvis generera 1,679,616 unika resultat. Det är intressantare och definitivt roligare än det låter. Las Vegas nästa, liksom, woop.

Mellan varven av besinningslösa studiesessioner behövs ett spel som går snabbt och lätt att komma in i och hoppa ur. För det ändamålet rekommenderar jag FTL: Faster Than Light, ett fantastiskt litet roguelike strategispel där du tar kontrollen över ett rymdskepp och ansvaret för att transportera det intakt genom en galax. Jag tänker inte gå in på detaljerna av spelet just nu, men jag lär nämna det igen en annan dag. Kortfattat ett supermysigt spel man snabbt och lätt kan starta, spela och sedan stänga av utan problem. Det perfekta lunchrastspelet.

Tills vidare, ha det gott!


Bloggat på sla.se.
Desktop