Datorspel med Alexander Milton
Etikett. Roguelike

Mina bästa resespel

IndieiOSKulturLinuxMacMusikNintendoPCPlayStationRetro

Tja! Allt väl? Svara inte på det – jag kan inte höra dig.

Det är semestertider! Det betyder att man A) tar det skitlugnt på terrassen eller B) stressar som ett djur över att semestern snart är slut och förmodligen C) att man reser någonstans, tåget hem till föräldrarna, husbilen till kusten, landsväg till helvetet, du fattar konceptet.

I det sistnämnda fallet (C, för dig som redan glömt) är det gött att kunna distrahera sig lite, till exempel med ett spel. Handhållna konsoler och laptops blir plötsligt oerhört uppskattade. Här är några spel jag gärna lirar på tåg och buss, just för att deras format tillåter det i någon mån!

Don’t Starve
Spelas lika väl på PS Vitan som laptopen, ett smidigt, minimalistiskt och spännande överlevnadsspel som är riktigt svårt att få nog av! Samla, jaga och bygg ditt liv i vildmarken. Håll dig varm, se upp för mörkret, svält inte.

Crypt of the Necrodancer
Rytmbaserad rogue-like dungeon crawler. Kortfattat: dansa dig igenom grottor och skogar i takt till (den löjligt bra) musiken för att besegra monster och rädda inspärrade karaktärer. Banorna är korta och snabba och ställer högre krav på dina hörlurar än ditt engagemang.

1

Shadowrun Returns
Ett riktigt stämningsfullt taktiskt rollspel. I och med att det är turordningsbaserat kan du gott ta din tid att fatta beslut medan biljettkontrollanten brölar åt dig att visa färdbevis. Jag skall precis sätta tänderna i den första expansionen, Dragonfall!

Hearthstone
Blizzards numera ökända kortspel. Perfekt för såväl entusiasten som de som är helt nya inför kortspelsgenren. Observera att du behöver en internetuppkoppling för att kunna spela online mot andra spelare!

2

FTL: Faster Than Light
Denna brukar jag tjöta om titt som tätt. Riktigt skönt rymdstrategispel. Utforska, strid och samla resurser för att uppgradera ditt rymdskepp och så småningom ingå i en fet bossfight. Spelet kan pausas när som helst för att ge dig lite överblick eller tillåta för precisionstiming.

Delver
Mys-minimalistisk dungeon crawler. Smyg runt i slumpmässigt genererade grottor och labyrinter i detta stämningfulla äventyrsspel. Det är svårt att ta spelet på för stort allvar, med korta ronder och oerhört gulliga estetik. Det skapar en lättsam spelupplevelse som gärna upprepas!  3Det får låta avrunda min sommarlista. Hoppas nu att du får en fortsatt skön sommar med mycket <det väder du föredrar> och adekvata mängder <dryck du uppskattar>.Fred och kärlek! <3

Adventsönskelistan – 3:e advent

IndieLinuxMacPCPlayStationTrailerXbox

Glad tredje advent på dig! Det är dags för inget mindre än den tredje adventsönskelistan där jag listar de eminenta julklapparna för gamern. Den advents tema kan summeras som ”alternativ styrmekanik”, en vagt gemensam nämnare bland de tre spelen jag tänkt tipsa om… Let’s do it!

 

Grand Theft Auto: V

v_independenceday_1920x1080

Kontroversiella Grand Theft Auto: V har hyllats och sågats av kritiker över hela världen för i stort sett alla aspekter av spelet. Personligen har jag också en del problem med spelet – men det kringgår inte det faktum att det är ett av marknadens mest varierade, öppna och innehållsrika spel genom tiderna. Sedan den nysläppta versionen till PlayStation 4 och Xbox One kan man nu första gången i en Grand Theft Auto-titel spela i första-personsperspektiv (du ser spelet genom karaktärens ögon). Det borde väl räknas som alternativ styrmekanik…? Nej? Well I tried.

Hur som helst, utan att åsidosätta berättigad kritik kan jag fortfarande påstå att Grand Theft Auto: V är ett underhållande och välgjort spel. Jag kan inget annat än rekommendera det för den som har åldern inne.

 

Crypt of the Necrodancer

zone1

Här kommer en av mina favoriter, som rekommenderat till mig av en god vän – Crypt of the Necrodancer. Spelet räknas till genren ”roguelike”, då spelet är uppbyggt i ett rutnät, har slumpmässigt genererade banor, inte tillåter spelaren att respawna (återupplivas efter död) och är till viss mån turordningsbaserat. Det räknas även som en typ av ”dungeon crawler”, där spelaren måste navigera sig genom labyrint-liknande banor eller dungeons.

Spelet styrs av musiken – det vill säga du kontrollerar flickan Cadence genom olika grottor men måste samtidigt hålla takten med musiken. Om du missar ”beatet” så händer inget när du försöker röra dig. Endast fyra knappar i olika kombinationer  används i spelet; upp, ned, höger eller vänster, vilket gör spelet kompatibelt med tangentbord, handkontroll eller till och med dansmatta!

Samla guld, köp utrustning, rädda fängslade karaktärer och slåss mot alla möjliga varelser som försöker ta kol på dig – allt ackompanjerat till bland den bästa, mest uppslukande spelmusiken jag någonsin hört. Det går även att spela kooperativt med en vän! Kika gärna på lite gameplay av spelet för att få en lite bättre bild av spelet. Må taktkänslan vara med dig!

 

The Wolf Among Us

022636

Ännu en hyllad pärla från Telltale Games, utvecklarna av bland annat The Walking Dead. som släppts episodiskt sedan oktober förra året. De samlade episoderna släpptes i november 2014. För att försöka hålla tråden med okonventionella styrmekaniker går A Wolf Among Us tillbaka till den klassiska point and click-mekaniken där spelaren går dit man klickar. Även här använder du en endast liten mängd knappar för att styra din karaktärs beteende, dialog och quick time events (plötsliga händelser där spelaren måste reagera snabbt).

The Wolf Among Us utspelar sig år 1986 i ett alternativt universum fyllt av fabler och mänskliga djur. Fablerna är avskydda av människorna och håller sig därför gömda från resten av världen i Fabletown, där spelaren, Bigby Wolf, är sheriff och har i uppgift att skydda och dölja fablerna från resten världen.

The Wolf Amoung Us anspelar elegant och precist på en mängd olika litterära verk och klassiska sagor, samtidigt som ett oerhört mörkt drama förmedlas i spelets story. Det finns tyngd och djup på flera plan och en enda säsong lär få dig att sukta efter flera. Denna rekommenderar jag till alla som uppskattar en välarbetad story.

 

Det var allt för denna gång! Glöm inte att tända det tredje ljuset i din adventsljusstake och glöm framför allt inte att släcka det!

Tills vidare – ta hand om dig så hörs vi snart igen.

 

Läs även:
Adventsönskelistan – 1:a advent
Adventsönskelistan – 2:a advent
Adventsönskelistan – 4:e advent


Bloggat på sla.se.
Desktop