Din Ekonomi
En till Bloggar för SLA webbplats

Vem vill bli miljonär?

Hur ser din plan & strategi ut?

 

Vad har du för mål & drömmar i livet? Hur ser du på ditt sparande och dina placeringar?

 

 

Köper du aktier & fonder när börsen är i topp och säljer du när börsen är i bott? Ja, då är du sannolikt inte ensam, det är tyvärr alltför många som gör på det sättet.

 

 

Marknaden, dvs vi människor, agerar ofta på känslor och agerar i något som kan beskrivas som ett flockbeteende (”Följa-John”…)

I en allt snabbare och mer föränderlig värld är det på sin plats att reflektera över hur mediabruset påverkar de val du gör. Att försöka undvika att optimera kortsiktiga vinster och istället ha ett strategiskt tänk för just dina placeringar har aldrig varit så viktigt som just nu.

 

 

Du behöver verkligen ha en långsiktig strategi för att kunna fatta beslut utifrån din riskprofil och dina mål.

 

 

Idag ger de finansiella rådgivarna sällan några generella råd till dig som kund. Istället bygger rådgivningen på att du tillsammans med din rådgivare gör en ekonomisk genomlysning på just dig själv, din ekonomi, din riskprofil, dina förväntningar på avkastning och dina individuella behov.

Vilken risk är du beredd att ta? På hur lång tid sparar du? Är din portfölj och dina placeringar överblickbara? När behöver du ha pengarna tillgängliga?

Har du en bra riskspridning? Re-balanserar du din portfölj ibland? Hur ofta tittar du på ditt sparande och dina placeringar? 1 ggr i veckan, 1 ggr i månaden eller en gång per år?

 

Ja, frågor att ställa sig finns det gott om! 🙂

 

Några tips för att enklare nå dina ekonomiska mål & drömmar är:

 

  • Hitta en strategi och riskprofil som passar dig och som du kan leva med.
  • Ha en plan och följ din egen strategi, försök att ha tålamod när det svänger.
  • Du bör minst en gång per år eller gärna oftare stämma av och gå igenom dina placeringar.
  • Börja att månadsspara – Från det lilla kommer ofta det stora … (Om du placerar i fonder så är detta ett bra sätt att sprida riskerna genom att man köper andelar vid olika tillfällen under året. Exempelvis: Sparar du 6.200:-/mån i 10 år med en snittavkastning på 6% så blir du miljonär 😉
  • Ha ett mål med ditt sparande – det är mycket roligare! J
  • Titta över dina månatliga kostnader, det är ofta ett mycket effektivt sätt att få mer pengar över….”många bäckar små..”

 

 

“If you can dream it – you can do it”

– Citat okänd


Bloggat på sla.se.
Desktop