Din Ekonomi
En till Bloggar för SLA webbplats

Nytt svenskt räntebesked – fortsatt tassande på tå

Äntligen svensk sommar med jordgubbar, sol, regn och bad för dem som inte är rädda att bli kalla om tårna. Även i svensk och internationell ekonomi är det högsommar med stark arbetsmarknad och bra tryck i de flesta branscher. Dessutom är det bra fart på i stort sett alla världsdelar. För att ge en extra dimension har vi i denna blogg gästspel från vår sparandeexpert & kollega Peter Haknert.

I denna starka ekonomi spelar räntor den viktig roll och nu har Riksbanken levererat sitt senaste besked gällande vår styrränta och inte minst besked kring övriga stimulanser i Sverige. Riksbankens huvuduppgift är att hålla inflationen stabil och gärna runt 2 % vilket avspeglar sig även i dagens besked. Att hålla inflationen på en viss nivå är tufft för en liten aktör som Sverige i en stor värld där vi påverkas mer av hur ECB, FED och BOJ agerar än vad vi kan påverka själva. Att som idag hålla räntan under 0 % är i teorin en krisåtgärd och stämmer inte riktigt överens med dagens starka ekonomi men centralbanker i alla delar av världen har haft samma mål, hålla uppe inflation och stimulera ekonomin som bräckligt har vuxit sig starkare. I sitt senaste besked väljer Riksbanken att hålla kvar räntan på -0,5 %, vilket inte var oväntat, samtidigt som man blir lite mer offensiv, hökaktig, gällande övriga stimulanser. Riksbanken följer alltså med övriga centralbanker i sina uttalanden. Ökade räntor är bra Idag ser vi ytterst få krisekonomier i världen och logiken talar för att vi långsamt, långsamt kommer att se ökande räntor drivna av att stimulanser sakta kommer att upphöra, nu även i Sverige. Att räntorna sakta börjar gå upp är bra ur flera vinklar.

      1. Det är ett tecken på att ekonomin mår bra.
      2. Det leder till broms på skuldsättningen som drivits på pga väldigt låga räntor.
      3. Vi kan få vi kan få en broms i de kraftigt stigande fastighetsvärden som vi sett under många år.

Allt detta tillsammans gör att vi kan slippa större smällar i framtiden med lånekriser, bobubblor osv. Att betala lite mer nu kan alltså vara bra för att undvika framtida överraskningar hur tråkigt det än låter. Hur skall jag som privatperson tänka? Hur påverkar det mig? Vi tycker att alla Skaraborgare skall njuta av vår härliga svenska sommar. Ät er trötta på jordgubbar, sola lagom (självklart med solkräm och gärna med keps och i skugga) och bada mycket (ni som inte är så rädda för vatten under 23 grader som viss av oss är J). När hösten gör sitt intåg tycker vi att ni skall sätta er ner och fundera på hur ni kan vänja er ekonomi vid långsamt, långsamt stigande boendekostnader. Det kan vara genom att öka ett månadspar eller att se över era fasta avgifter så att ni vet att ni utan problem klarar det som framtiden har med sig gällande ränteuppgångar.

Fortsatt trevlig sommar!

Peter Haknert  


Bloggat på sla.se.
Desktop