Din Ekonomi
En till Bloggar för SLA webbplats

5 enkla spartips för din vardagsekonomi!

1. Lär dig mer om din egen ekonomi

Utgångspunkten för att komma igång med sitt sparande kan vara så enkel som att hålla bättre ordning på sina egna utgifter. Så det första du bör göra är att se över dina dagliga utgifter och se vad du skulle kunna skära ner på. Med andra ord – lär dig mer. Kontrollera dina kontoutdrag och fundera på hur du använder de pengar som sedan retar dig att du spenderat.

 

2. Lev på det du behöver i vardagen

Det belopp som du får inbetalt på ditt konto varje månad är nödvändigtvis inte ett mått på hur mycket pengar du ska använda. Om du vill spara, försök att vända på tanken och utgå från hur mycket du skulle vilja spara varje månad och lev sedan på resten av pengarna. Man kan likna det med att man gör sig lite mer fattig än vad man behöver och spar pengarna istället.

3. Öronmärk dina pengar och sätt upp mål och visualisera

Sätt upp mål för ditt sparande – hur mycket vill du spara och till vad? Öronmärk ditt sparande och visualisera vad du behöver dem till och hur du vill ha det när du lyckas. Studier visar att bara genom att du visualiserar eller skriver ner mål med ditt sparande kan det vara lättare att spara.

 

4. Gör din ekonomi mer fyrkantig och lägg upp ett månadssparande

En effektiv metod är också att göra sin ekonomi mer ”fyrkantig” – du sätter gränser för hur mycket du vill spendera på exempelvis, mat, resor, kläder eller andra konsumtionsvaror jämfört med vad du normalt gör. När du har tagit reda på hur ”lite” du vill leva för så kan du bestämma hur stor överföring du vill göra till ditt sparande varje månad.

 

5. Tämja dina impulsköp och inför en betänketid på 48 timmar

Ibland händer det att vi snabbt spenderar de sparade pengar vi har. Målet har kanske varit att spara 10 000 kronor före jul men halvvägs kanske man hittar något som man gärna vill köpa. Ett bra tips kan vara att ge sig själv lite mer betänketid. Ge dig exempelvis 48 timmar innan du får tillåtelse att köpa något som du sett. På det viset försäkrar du dig om att det är något du verkligen behöver, eller om köplusten avtar efter några dagar.


Bloggat på sla.se.
Desktop