The Gloria Story

Spela Shoreline – Henrik Berggren på Liseberg

Shoreline griper tag från första ackordet. Den Västkustska atmosfären doftar av längtan från en förlorad generation, förenad endast av glittrande kinder och krossade drömmar. Fick räcka med att fota introt, sen ville jag lyssna. För den som var hyffsat ung, tidigt 2000-tal, är detta en av många sånger som definierade eran och blev ett soundtrack till livet så som det var då, och kanske alltid förblir. Tack Berggren för en tidsresa som för visso var nostalgisk, men också mycket vital! Möjligen var det lite för uppenbart med ett BD-märke på jeansjackan. Men det är ok.

Det sammanfattar Henkes konsert på Liseberg igår, som innehöll mycket härlig 90- och 00-tals nostalgi, men också starka spår ifrån nyligen utgivna solodebuten. Och vilket band han radade upp! Bra kväll i vackra Göteborg!

Gitarren – utmaningen, nyckeln & förverkligandet

Drygt halva 2017 har passerat. Och för mig, personligen, är det ett bra år. Men om jag bortser från alla sociala interaktioner, släktband och vänskapsband, resor och upplevelser – så är det en viktig sak som står ut för mig som musiker: jag spelar gitarr, äntligen.

Sedan vi tog en timeout från The Gloria Story’s elektriska lineup som just nu har fullt upp med egenföretagande, studier och familjebildning – och istället tillfälligt omgrupperade oss som en akustisk trio – så har jag själv spelat 2:a-gura på scenen. Jag har aldrig varit en duktig gitarrist – började sent i livet, och har egentligen aldrig lärt mig mer teori eller teknik än vad som krävs för att skriva grundläggande låtar. Men nu är det jag själv som sitter där och kompar, spelning efter spelning, samtidigt som Fredrik broderar ut och gör alla svåra saker. För mig är det en självförtroendehöjare av rang att se alla klipp som dyker upp på instagram efter gigen, och inse: ”vänta lite? Jag kan ju faktiskt detta!”

Aldrig hade jag trott att en så enkel sak som att strippa ner låtarna och verkligen låta musiken  vara i fokus på våra unpluggedkonserter, också skulle blåsa nytt liv i mitt musikintresse. Att dra ett klingande ackord och få höra det förstärkt, hundrafallt genom ett mäktigt PA-system, är väldigt bekräftande, som balsam för en tvivlande och trasslig själ som aldrig riktigt vågat innan. 

Sången kommer alltid att vara mitt främsta instrument. Men det är härligt att vid 41års-ålder faktiskt, äntligen, kunna kalla sig för gitarrist också!

Vad vill jag ha sagt med detta? Jo, det är självklart en uppmaning till er andra om att inte låta er begränsas. Sträva efter era mål och ta utmaningen vid hornen! Inget är försent och självbilden bör vara i ständig utveckling, frikopplad från andras eller egna begränsande förväntningar. Det är du själv som definierar vem du är och vad du vill uppnå. Låt inte djävulen på din axel viska i ditt öra. Lyssna till din egen röst och inre längtan. I mitt fall var både utmaningen, nyckeln och förverkligandet min gitarr. Och allt som krävdes var att öva målmedvetet och faktiskt ta steget fullt ut – och lira inför publik.

Vill man höra mig spela så sker det närmast på Café Holmen i Mariestad, nu på lördag när The Gloria Story spelar tillsammans med Clare Cunningham!

Live, Café Holmen, nu på lördag!

På lördag lirar The Gloria Story och Clare Cunningham på Café Holmen i Mariestad. Ännu en kul, akustisk sommarkväll!
Clare är för dom flesta rockfans känd som före detta frontfigur i Thundermother. Nu gör hon sin egen grej och turnérar ensam med akustisk gitarr och fenomenalt kraftfull röst.

Det ska bli kul att dela kvällen tillsammans!

https://www.facebook.com/events/293221737787764/?ti=icl

Härlig kväll i Hjo

Efter att ha lirat med ganska bristfälligt ljud på Rock mot Cancer i Hjo, härom veckan, så var det kul att vi igår fick rena supersoundet med Neverstores Jacob Widén vid mixerbordet på Norra Piren. Krogen fylldes tidigt med turister, vänner och fans av rock – och vi dundrade igenom 14 låtar med två extranummer. Det var ett väl mottaget styrkebesked och vi hade superkul tillsammans med vår entusiastiska publik!

Nästa spelning: Norra Piren, Hjo. Lördag.

Vi är just tillbaks efter en härlig turnéhelg som tog oss till puben Kings Table i Stockholm och festivalen Vicious Rock i Trollhättan. Vår akustiska rock fungerar förvånansvärt bra i alla tänkbara forum – oavsett om det är på klubbar eller festivaler!

Nu på lördag den 15:e återvänder vi till Hjo för att lira för våra vänner på Norra Piren kl 22.00. Välkomna dit alla älskare av 70tals-rock, fast i modern tappning. Vårt elektro-akustiska upplägg r verkligen något helt annorlunda! Ingen entré. See Hjo!

Bra jobbat, Skövde

Mycket trevlig förmiddag på ett soligt torg i Skövde igår, där jag, Johanna och Flemming försökte försvara Skövdes färger i P4’s Skaraborgskampen. Det gick riktigt bra och gav oss en stabil 2:a-plats som vi hoppas håller ända in i mål. Vi tog full pott på frågesporten. Själv fick jag stå med hörlurar och nynna med i låtar som övriga skulle gissa. Johanna piskade in hundratals hopp med hopprep och Flemming kastade bollar på ett hyffsat pricksäkert vis.

I ena momentet gällde det att få ihop 10 musiker som skulle spela ”Sommar, sommar, sommar” på torget. Det var det minsta problemet. Efter att Johanna kallat in Tommie Pettersson fick vi ett 15-manna-band som till och med hann att repa ihop sig innan framförandet. Världsklass!

Skaraborgskampen i morgon!

Kära vänner! I morgon utgör Johanna Beijbom, Flemming Mouritsen och moi Skövdes lag i P4s Skaraborgskampen! Det kommer samlas prylar, svaras på frågor och hoppas rep och massa annat kul! Kom ner till torget klockan 10.00 och supporta! Nu tar vi hem detta!

Tack, Hjo!

Med åren har Hjo nästan blivit som min andra hemstad, där många av mina bästa vänner bor- eller har bott och där jag fått äran att medverka i teatrar, allsång och massa andra roliga kulturella sammanhang. En och annan fest har det också blivit genom åren, kan lugnt konstateras. Igår var Hjo skådeplats för eldsjälsdrivna festivalen Rock mot Cancer, där mitt bands akustiska utskott – ”The Gloria Story Live & Acoustic” hade äran att medverka. Det var snabba byten på scenen och ljudet blev väl så bra som det kan bli på ett evenemang där massor av band spelar, i tät följd, med olika förutsättningar. Vi är otroligt stolta och glada över att ha fått sjunga lite akustisk rock and roll i den soliga grönskan. Jag undrar om inte scenen i stadsparken är en av världens vackraste konsertplatser? När man står där uppe och tittar ut över publiken och solens strålar silas genom lövverket och Vättern glittrar mellan trädstammarna blir man väldigt vördnadsfull, ja nästan andaktsfull. 

Så vitt jag förstått så lyckades man återigen samla in hissnande summor som kommer gynna kampen mot cancer – tack vare alla givmilda besökare under dagen! Idag är jag stolt över Hjo, trots att jag bor några mil västerut. Det finns en speciell god och positiv anda i den staden – som gör att invånarna supportar och sluter upp bakom det som arrangeras. Hjo lyckas med något som är långt ifrån en självklarhet, i de flesta andra småstäder. Det finns en öppenhet, vilja att delta och en genuin värme som jag älskar Hjo för! Sällan har en stads-slogan passat bättre. Tack för att vi fick delta, bidra och känna stämningen!

❤️

Rock mot Cancer, Lördag

Nu håller vi tummarna för fint väder i Hjo i morgon, 1 Juli, när vi spelar på Rock mot Cancer! Här är spelschemat!

Sommargäst i P4

Äntligen får jag med stolthet berätta att jag ska vara sommargäst i P4 den 7:e augusti! En hel timma har dom släppt loss mig – och jag passar faktiskt på att öppna mig på ett vis jag kanske aldrig tidigare gjort… och, just det, det blir en MASSA go rock and roll också!

Bloggat på sla.se.
Skandal 21 Jul
Desktop