The Gloria Story

Fyrverkeribus DÅ ursäktar inte fyrverkeribus NU

Jag tycker inte argument såsom ”vi busade med smällare när jag var liten också” eller ”såhär har det sett ut länge” håller för att ursäkta nyårsveckans uppmärksammade och urspårade fyrverkeri-attacker i exempelvis Ryd. För det första är det stor skillnad på att smälla grannens brevlåda i småbitar med en thunderking (som varit populärt i alla tider) och att skjuta raketer mot väktare och polis (som tycks vara en ny företeelse i större omfattning). Det senare är ett betydligt grövre tilltag och kan bara vara ett uttryck för respektlöshet, oförstånd eller aversion mot ordningsmakten och rättssamhället. Medvetet eller omedvetet. För det andra så ursäktar inte några uttråkade pojkars busande för 20 år sedan att samma farliga krutlekar fortgår ännu. Målet är väl trots allt en positiv samhällsutveckling? Det är irrelevant om det verkligen har blivit värre eller om det bara är medias rapportering som ger oss den bilden. Uppenbart är att det finns problem – och det är ett misslyckande, oavsett vad som går att utläsa av trenderna eller statistiken.

Sen är det ju beklagligt att det, enligt media, verkar ha varit extra turbulent i invandrartäta områden. Dels gynnar det rasistiska krafter som använder och vinklar händelserna i propagandasyfte och påstår att det rör sig om importerade problem. Vi har nog alla sett filmen från Malmö som tycks skildra några minuter i en krigszon, men som enligt uppgift är ett ihopklippt kollage av enskilda händelser under ett längre förlopp på nyår. Det blir alltså en missvisande bild av en hel stadsdel som sedan används av extremister för att skuldlägga folkgrupper på ett felaktigt vis.

Det som gör mig mest beklämd är dock att det många gånger finns större andel lidande människor i områden med hög koncentration av immigranter. Människor som kanske förknippar ljudet av smällare med något helt annat än häxfördrivning eller fest, som det historiskt sett har betytt här. Tycker det är synd att ingen hänsyn tycks visas dessa människor. Fyrverkerier är ett helvete för den som är skotträdd. Hur svårt ska det vara att visa lite hänsyn?
I övrigt kan man ju personligen, i vanlig ordning, känna sig lycklig över att mobilkameror och sociala medier inte var uppfunna när vi genomförde regelrätta, överlagda raketattacker mot motionärer vid ”Strupen” i mitten av 80-talet. Det var riktigt, riktigt illa och ren tur att inget allvarligt inträffade. Då handlade det om att söka kickar och känna sig tuff inför vännerna, vilket jag är övertygad om att dagens upptåg också handlar om. Men återigen önskar man att efterföljande generationer hade lärt sig något av sina föräldrars dåliga exempel.

Jag tror starkt på att jobba in respekten för ordningsmakten på nytt. Behandla attentaten som brott. Utfäst belöning för tips som leder till gripande. Få bort buset från gatan. Och håll föräldrar till minderåriga gärningsmän offentligt ansvariga och betalningsskyldiga för skadegörelsen. Understimulerade grabbar med anarkistiska tendenser ska inte få sabba festen och tryggheten för andra, bara för att deras föräldrar duckar för ansvaret det innebär att ha barn. Inte då. Inte nu. 

Bloggat på sla.se.
Desktop