The Gloria Story

Storstadskomplex – ett slitet uttryck

”Du sa’nte tro ru ä nått” är det absolut sämsta uttrycket för Skaraborgsk småstadsmentalitet som jag känner till. Jag älskar precis allt med vår del av landet, förutom den misstänksamma promillen av befolkningen som avundsjukt försöker hålla andra tillbaks, i brist på egna framgångar.

Det för tankarna till vissa individer i grannkommunerna som beskyller Skövde för att ha ”storstadskomplex”, inte minst i kommentarsfälten när det blev känt att det eventuellt ska upprättas en gondollift till berget. Men att benämna det som komplex är inget annat än ett konstruerat skällsord från folk som känner sig förminskade. Skövde har gång på gång bevisat att en stads ambitioner inte behöver begränsas av dess storlek. Om den framåtandan är det samma som ett komplex så är jag gärna guilty as charged. Men i mitt tycke har utvecklingen här ingenting med hävdelsebehov att göra. Det är ett öppet sinnelag och framtidstro som präglar Skövdes näringsliv och kommunledning – och det är viljan att satsa som gör att Skövde växer och är attraktivt att bo i. Den som gastar ”storstadskomplex” borde kanske ta en titt på sig själv först och fundera på om det inte är det egna ”skövdekomplexet” som spökar en smula? Bara missunnsamma människor försöker hålla andra tillbaka med skällsord och stämplingar.

Själv ser jag helst Skaraborg som en enhet, där varje kommun har sin attraktionskraft och roll. Det borde präglas av ”vi-känsla” snarare än motsättningar. Inte nedlåter jag mig själv till att säga att Tibro har ”Milanokomplex” bara för att deras möbeldagar är framgångsrika? Nope. Jag åker glatt dit och fyndar istället. Och inte är jag så vek att jag stämplar Mariestad med ”smögenkomplex” bara för att deras hamnområde blivit jättefint. Nej, däremot glädjs jag över att Sill & Dynamit är ett fantastiskt besöksmål om sommaren.

Därtill ser jag fram mot att lira på Café Holmen i Juli.

Skällsord är för veklingar.

Rant over.


Bloggat på sla.se.
Desktop