The Gloria Story

Ted

Varit på bio och sett Ted.

Filmen har fått kritik för att inte ha konstnärliga ambitioner eller gräva tillräckligt på djupet i Ted Gärdestads liv. Det håller jag inte alls med om. Som tidsdokument är den såklart briljant, med rekvisita, miljöer och tidstypisk inramning på det vis som svensk filmindustri verkligen är världsmästare på. Men framför allt skildrar filmen hur mental ohälsa och brist på verklig hjälp kan slita en människas liv i stycken, även då omvärlden försöker sitt bästa. Filmen blir en resa från hopp till förtvivlan, men med många ljuspunkter. Har inte sett en starkare skildring av schizofreni sedan A Beautiful Mind, eller en finare berättelse om en både symbiotisk och problematisk brödrarelation sedan… någonsin, faktiskt. Att Adam Pålsson fångar bilden av Ted exakt så som man mins honom gör inte saken sämre. Mot slutet är den visuella likheten nästan skrämmande. Tycker definitivt att Ted konkurrerar med Borg om titeln som senaste årens starkaste och snyggast skildrade tidsresa.


Bloggat på sla.se.
Desktop