Michael Lerjéus

Jag säger TACK och farväl!

Hej!

God fortsättning och Gott nytt år! 
Hoppas ni haft en lika härlig jul som jag och min familj. Snö, minusgrader och mycket sol har Skellefteå gett oss. Detta kryddades av en massa trevliga middagar och upplevelser med släkten däruppe i Norrland.
Det är en mysig tid på året som är synnerligen lämplig att återhämta och samla kraft för nya utmaningar och äventyr.

Men nu är det alltså dags att ta farväl av blogg och fotboll…

I början på 90-talet

En fredagkväll i Norra Fågelås började hela resan…

Min granne i Igelstorp, Magnus Dagman, tog då med mig på en div 6 match som han dömde.

Jag tyckte att det verkade kul och allt kändes som en stor utmaning. Inte kunde jag då tro att det skulle sluta 25 år senare…

Kommer aldrig glömma hur Yngve Mattsson drillade regler med oss nybörjare i en lokal ute i Skultorp. Hans envishet att ingen skulle kunna reglerna bättre än oss, gjorde oss trygga första tiden. Många tips och tricks har han lärt mig! Sen tror jag ingen har ställt så höga krav på mig som han gjorde. Men… – STORT tack Yngve!
Första 5-6 åren upp till division 3 var den lokala domarklubben i Skövde ett fantastiskt stöd. Många härliga profiler som stöttade som linjedomare och ett flertal som jag fick gå på linjen åt. Hade det inte varit för dessa herrar och damer, hade jag säkert slutat efter några år! Fantastiska kamrater och stöttande kollegor.

Thore Johansson, Magnus Dagman, Lars Larsén, Göran Låstberg, Knixen, Slompan, Johan Olofsson, Marko Peltonen, Christian Kucharski, Radovan Trajkovskij, Pelle Kihlström, Tommy Carlsson, Andreas Göransson, Sandberg, Renate Buchman mfl…. NI HAR EN STOR PLATS I MITT HJÄRTA OCH KARRIÄR!

Fredrik Isacsson och Anders Lind: mina härliga kamrater och vapendragare upp i Superettan.
Utan Er hade jag nog inte orkat som person eller domare. Så otroligt mycket matcher vi gjort ihop och allt vi varit med om tillsammans! Ni är helt unika och ändå så olika. Skratten, diskussionerna, analyserna, sammanbrotten, tokigheterna och matcherna… Ha ha! Ni är helt magiska!

2000-talet 

Då blev allt på blodigt allvar… Elitdomare, Superettan, Allsvenskan,FIFA-domare, är inget att ta med en klackspark.
Slutligen ledde det även till ett proffskontrakt som varade i nästan fem år.
Det var faktiskt först runt millenieskiftet som jag VERKLIGEN började satsa på domarskapet. Enda jag kanske ångrat är att detta inte skedde några år tidigare…

Flera har guidat och stöttat mig på elitnivån under dessa 15 år.

Matts Sjöström, Bosse Karlsson, Kecke Pettersson, Håkan Andersson,Peter Fröjdfeldt är coacherna jag riktar ett STORT TACK till!

Många av kollegorna under dessa år, är ju också mina allra närmaste vänner idag…
Killar som står mig väldigt nära och som jag hoppas få uppleva mycket kul med även efter karriären… Kan inte räkna upp er alla, tyvärr. Blir en väldigt lååååång lista! NI VET VILKA NI ÄR! LOVE U ALL!

Kompisarna

Under alla år är det framförallt en sak som fått på foten… Det är naturligtvis kamraterna och det sociala livet. Tack ALLA NI som stått ut, orkat lyssna, stöttat, flabbat osv osv. Malm, Andrén, Spetz, Dennis,  Nippe, Ljunkan, Sven-Martin, Brogan mfl.

Trängarna

Nu kommer jag strax till Er igen! Tack för supporten under åren och att ni inte glömde bort mig:)
Ska bli riktigt kul att börja jobba!

Familjen

Tack mamma och pappa för alla uppoffringar ni gjort under dessa 25 år. Resan hade varit totalt omöjlig utan ert stöd. Jag och familjen hade inte löst detta utan er.  Ni är fantastiska!!

Syster med familj- skönt att vi inte snackat fotboll jämnt:)    Love U

Lina, Lovis, Molly och Elis

IMG_4888

Inte ett enda negativt ord om fotboll på 10 år… Ditt support har varit helt grymt Lina! Bara uppmuntrat och varit positiv i alla lägen. Du är en fantastiskt fru och underbar mor till våra små. Älskar dig över allt!

Lovis, Molly och Elis – nu slipper pappa åka hem från sommarstugan på helgen! Kärlek i massor till Er!

Vill också rikta ett ödmjukt tack till Er som läst mina rader under åren och SLA som låtit mig skriva. Hoppas jag har gett Er en liten inblick i proffsdomarskapet och fotbollens lilla värld.

Farväl och må gott!

Micke

 

Dinamo Zagreb – Bayern München blev sist ut…

Halloj!

Regn och +9 grader öppnar upp denna helg… Pust!

Snart måste det ju bara vända eller?

IMG_5968

 

Sista matchen att vara med på blev alltså nere i Kroatien. Kändes oerhört konstigt att både förbereda sig och genomföra den. Allt man gjorde, var ju för sista gången…

Teamet gjorde nu sin andra i Champions ihop. Vi har kamperat ihop ett par säsonger. Några av dem har jag varit tillsammans med i många många år!

IMG_5969

Matchen spelades inför nästan 20000 åskådare och med en härlig inramning. De sista sekunderna på matchen stod jag och riktigt SÖG IN KÄNSLAN… Nästan 25 år med fotbollen tog slut denna kväll den 9 dec.

Betyget blev bra och vi hade en riktigt god feeling i teamet!

IMG_5967IMG_5960

Jag måste säga att det är först nu, som alla känslor kommer upp till ytan. Innan det är över är man som vanligt i bubblan och väldigt fokuserad.

Natten innehöll god mat, tal och firande med killarna. Ett fantastiskt gäng att avsluta med, och som jag önskar all lycka till i framtiden!

Dagen efter var det blixtsnabbt hem till familjen och fira lucia på dagis.

Utomhus, 15 sekundermeter vind och spöregn…
Men vad gör det?? Att få vara med och dela den glädjen är fantastiskt!

IMG_5980

Nu återstår faktiskt bara en sak under 2015. Att säga tack och farväl…

Kommer också inom kort.
Fick en teckning av vår stora tös när jag kom hem…

Blir varm i hela kroppen.

IMG_5984

Lovis 6 år

Ta det lugnt i julstressen, så hörs vi inom kort.

Micke

 

Jag lever i en dröm!

Hej!

Ett tag sen sist… Men nu snurrar det verkligen på hjulen!

Har sen sista matchen i Allsvenskan, haft ett helt sjukt späckat program. Men jag klagar inte! Bara varit en massa kul saker och garanterat händelser som jag aldrig någonsin kommer att glömma. Tur bara att vi fått hjälp på hemmaplan med logistiken av mor och far under november…

Fotbollsgalan – Globen

Fick chansen att gå på den med min fru och ett antal kollegor med respektive. En riktigt rolig kväll med mycket roliga möten, bra mat, underhållning och värdiga pristagare. När Mr Z rör sig i Globen så stannar verkligen klockan för folk:)
Galan är sannerligen bättre att uppleva LIVE än framför tv:n…

IMG_5659

Sverige – Danmark

Några dagar senare var det dags att återigen styra kosan mot huvudstaden. Lina och jag tog med släkt och drog på playoff-match. Grymt läcker stämning och ett resultat som bäddade för succén nere i Köpenhamn. Oerhört viktigt att ta sig till EM! Både för bredden och eliten i svensk fotboll. Blir härligt att följa i sommar!

England – Frankrike

Fick åka med Team Eriksson på denna match som betyder mer än allt annat jag varit med om. Det ofattbara som utspelades i Paris veckan innan, hindrade inte det franska landslaget att komma och spela matchen på Wembley. SÅ MYCKET KÄRLEK som fanns i luften denna kväll, går bara inte att beskriva med ord!

Helt oförglömligt för oss som var där!

Fotbollen kan ibland riva upp känslor som leder till otyg, men i detta fallet, så var det en manifestation för kärlek mellan människor i världen. Ett värdigt och respektfullt farväl till de som fick sätta livet till för galenskap…

IMG_5836IMG_5774

Avtackning

Därefter blev det avtackning och avslutning i Stockholm med alla elitdomare med respektive. Först där och då, börjar det gå upp för mig att det snar är slut! Har förträngt dessa känslor så långt det går… Måste fokusera på avslutande matcher i Europa!

Men jag måste erkänna att det väcktes många minnen och känslorna var i gungning. Jösses, vad jag kommer sakna kompisarna och ¨matchmomentet¨.

Schalke o4 – Apoel

Sen avrundade vi månaden med en härlig resa till Tyskland, Gelsenkirchen och match i Europa Leauge.

Vi hade tre fantastiska dagar med en bra match, supergod mat och härligt slottsboende. Så bra det bara kan vara! Livet på en pinne…

IMG_5842IMG_5866

 

Nu väntar ett sista äventyr nästa vecka! Sen är det dags att sätta punkt…
Lev gott och var rädd om varandra!

Micke

Sista Allsvenska matchen, någonsin…

Hejsan!

Lördagen den 31 okt är en dag jag alltid kommer att minnas!

Den 195e och sista Allsvenska matchen i karriären, och bokslut skall göras för den svenska delen av dömandet.
Några matcher återstår nämligen i Europa…

Djurgården-Sundsvall på Tele2 arena var dagens utmaning. En match jag själv fått vara med och välja. En av favoritarenorna och två härliga klubbar att blåsa. Kanonväder, farsan och polare med i bilen, samt ett par riktiga vapendragare på linjen. Kunde inte bli bättre!

IMG_0866

 

Johan Krantz 4:e domare, Per Brogevik, jag och Peter Magnusson

Uppladdningen och genomgången inför matchen var som vanligt. Går ju inte att lämna något åt slumpen denna gången heller. Jag hade en klar målsättning: MATCHEN SKALL SPIKAS UTAN MISSTAG!
Dock så skall jag njuta av varenda sekund under dagen.

Visst kändes det lite märkligt och vemodigt på uppvärmningen… Faktiskt första gången dessa känslor kom över mig sen jag fattade beslutet att lägga av.

När jag väl står i tunneln strax innan kickoff, så är fokus helt normalt och känslorna under kontroll!

Under inmarschen får jag dock lite gåshud. En härlig atmosfär med nästan 14000 åskådare möter oss och lagen med en pampig sång.

De 90 minuterna går fantastiskt fort och bra. Jag kan springa med ett leende på läpparna hela matchen. Får en avslutning som jag bara kunde drömma om. 11 frisparkar och två ärliga lag…

IMG_0938

När jag sen blåser den ABSOLUT SISTA signalen, försöker jag bara suga in och memorera känslor, upplevelsen och atmosfären. Helt underbart!

IMG_0949

Efter att tackat ledare, spelare, funktionärer för säsong och match, lämnar jag så en Allsvensk fotbollsplan för gott.
Klumpen i halsen är påtaglig…

IMG_0954

Inne i omklädningsrummet väntar sen skratt, skumpa, glädje, lite vemod… Allt på en gång!

Båda föreningarnas chefer kommer in och tackar för karriären, samt överlämnar en matchtröja från vardera laget. Känner mig verkligen uppvaktad och uppskattad!

IMG_0972

Resan hem går i glädjens tecken! Far vid ratten och tre kompisar i baksätet håller låda.

Kvällen avslutas sen med fru, kompisar och kollegor på stan. Ett underbart gäng! Hade träningsvärk i magen dagen efter pga allt skratt!

Detta dygn kommer jag för alltid att minnas med ett leende på läpparna. Ett perfekt sista kapitel i karriären på hemmaplan.

På måndag blir det fotbollsgalan i Globen och lite party. Kul!

Och veckan därefter väntar ett riktigt guldkorn på den internationella arenan…

Bloggen kommer inte tystna förrän den säsongen är över:)

Vi hörs// Micke

 

Tack och adjö du kära Allsvenska!

Hej!

31 oktober är dagen då allt tar slut…

Djurgården – Sundsvall är den sista matchen som jag har förmånen att få leda. Det oundvikliga är nu väldigt nära. En match jag längtat efter en längre tid, men även bävat för…
Först denna vecka har jag verkligen förstått att det är den sista seriematchen för alltid! Varit lite svårt att ta in tidigare. Men det känns också oerhört skönt att gå vidare i livet med nya utmaningar, mer fritid och att få följa barnens uppväxt på nära håll.

Hösten 2006 var min efterlängtade debut i Allsvenskan. Häcken – Malmö FF var premiärmatchen.
Ett minne för livet att få springa in och leda en match i högsta serien. Debuten gick kanon och jag var oerhört lättad efter slutsignalen. 194 Allsvenska matcher senare är det så dags att ta sig an den sista på Tele2 Arena.

En fantastisk fotbollsarena med en härlig atmosfär. Blåste även Hammarby – Helsingborg där som min näst sista fight. En i stort sett slutsåld arena bjöd upp till ordentlig fest! Riktigt härligt också att det fanns tre ”Skövdebor” på planen. Jakob Orlov Bajen, Johan Mårtensson HIF, och så då jag med pipan. Johan och Jakob är mycket bra att ”jobba” med! Ger och tar smällar utan att gnälla. Två härliga gentlemän på planen som jag unnar framgång!

Matchen imorgon har inte med toppen eller botten att göra. Hoppas på en öppen och trevlig match inför en stor publik som kryddas av en fin inramning. Dessa lag är alltid positiva och bra mot oss domare. Ska bli riktigt kul! Känns härligt också att få med mig Per Brogevik och Peter Magnusson som assisterande domare. Två goa killar som jag fått förmånen att kampera och umgås med under en stor del av karriären.

Får sällskap av kompisar och farsan under resan, som sen avslutas med goda vänner på stan. Har som målsättning att göra en kanonmatch och suga in varenda sekund av dagen i minnet. Kommer säkerligen att bli en känslostorm efteråt…

Måste summera lite minnen från serien och karriären inom kort på bloggen. Dessutom har jag antagligen 1-2 internationella matcher kvar innan vi stänger butiken helt…

Trevlig Alla helgons helg!
Micke

 

 

En helt hysterisk höst!

God dag!
Ja, vart skall man börja egentligen? Kan ju bara konstatera att bloggen varit lite i träda…
Det har varit mycket fotboll i både Sverige och Europa, barnen har kört igång skola och dagis, fritidsaktiviteter har börjat/avslutats, och till råga på allt har vi skaffat en hundvalp…
Ha ha ha, det är verkligen 110km/h nu! Tur att vi haft hjälp av nära och kära:)
Det är nog så att jag aldrig haft en mer späckad höst i karriären, och inte heller någon roligare fotbollsmässigt. Kan det då vara mer lägligt än att börja tänka på refrängen?? Kliva på något annat istället för domarskapet? Många tankar just nu. Ja, den som lever får se framöver…
Dock är det skönt med ett litet matchuppehåll nu under nästan två veckor.

Allsvenskan

Fyra matcher har jag hunnit med sen sist jag bloggade. Är riktigt harmoniskt och skönt för stunden i sinnet. Känner mig bra i kroppen och har lyckats bra med insatserna.
Vi ser ju också ett riktigt race i tabellen, oavsett om det är toppen eller botten. Det är just denna spänning som lockar alla människorna till arenan. År efter år, är det riktig tätt och tufft in i sista omgången. Då spelar det inte någon större roll att ligan inte har en högre europeisk ranking. Nervdaller och känslor lockar mer än kvalité.
Tydligen var det ju även ett nytt rekord med besökare i år. Kul!!!
Sen finns det ju ett antal problemområden att ta tag i, om man nu vill ha ännu mer folk till matcherna.
Bengaler… Men det överlåter jag till någon annan!

Internationellt

Tjeckien – Kazakstan EM-kval
Sion – Rubin Kazan Europa League
Egyptiska Cupfinalen i Kairo
Astana – Galatasaray Champions League

Ja, det har verkligen varit många roliga fighter internationellt också. Dessutom har mina team skött sig med glans. Är oerhört stolt över våra insatser och det som svenskt domarskap levererat i dessa matcher utanför gränsen. Oavsett om man är huvuddomare, assisterande domare, 4:e domare eller målområdesdomare, bidras och presteras det på hög nivå.
Man kan ju säga att alla uppdragen ger en massa erfarenhet och upplevelser att bära med sig som människa också. Tänk så mycket jag fått se och vara med om på dessa matcher. Även om det är lite fritid på resorna, så hinner vi ofta med något annat än fotboll och träning.

Cupfinalen i Kairo var ju en riktigt intressant match att vara med på. Den spelades inför ”tomma” läktare (500-700pers) och nära 1000 poliser. Dessutom slog man en järnring 5 km runt hela arenan. Denna matchen har sin historia om jag säger så… Däremot så hade det kommit över 100.000 pers om matchen gått på öppen nationalarena!
Matchen var dock en ärlig och trevlig match mellan landets två största klubbar. Liknelsen med El Classico görs hela tiden…
Vi var oerhört påpassade på hotellet och jag tror att samtliga i personalen har blivit fotade med vårt team… Typ 100 st:)
Jonas Eriksson var den som skötte pipan med bravur.

Kan också berätta att staden Astana i Kazakstan var något utöver det vanliga! En stad som inte funnits i så många år. Oerhörd arkitektur, fantastiska arenor, monument mm. Staden fanns knappt på slutet av 90-talet, när presidenten bestämde att den skulle bli huvudstad. Då exploderade utvecklingen!

Foton:

Staden Astana, Arenan i samma stad med teamet och Team Eriksson i Egyptens Cupfinal.

FullSizeRender

FullSizeRender 2

FullSizeRender 3

Nu blir det lagom med träning, fixa hemma, valpträning, fundera på framtiden, och ladda för en spännande avslutning i Allsvenskan och Europa.

Ha det bäst!

Micke

Intensiva dagar i Sverige och Geneve…

Hej hej!

Full fart framåt

Dagarna fullkomligt flyger fram nu… Trevliga matcher avlöste varandra tätt under förra veckan och dessutom genomförde vi en kurs nere i Geneve i början på denna.

Först åkte jag med Andreas Ekberg till Italien, där vårt team hade Sampdoria mot det serbiska laget Vojvodina. Matchen spelades dock på Olympiastadion i Turin, då man hade arbete med arenan i Genoa.
Italien är ju = helt fantastisk mat… Härlig insats av teamet krönte dessa tre härliga dagar.

Allsvenskan

Sen bar det av till Sundsvall och allsvenska mötet mellan Giffarna och Hammarby. Ett i stort sett utsålt Norrporten och kanonväder var verkligen super! Resan klarades dessutom av på två dagar denna gång. Hör inte till vanligheten när man har match långt norröver.

Efter några dagars vila hade jag sen Falkenberg mot Helsingborg. Den gräsmattan som man har på idrottsplatsen där, är faktiskt bland det bästa jag sprungit på! Helt superb! Som ett gigantiskt biljardbord…

UEFA-kurs

Jag och Andreas Ekberg har i veckan varit på intensivutbildning vid UEFA:s högkvarter i Schweiz. En fantastisk anläggning som kantar Genevesjön. Fotbollstadion, kontor, konferenslokaler, restaurang, ja allt finns verkligen och håller toppklass!
Det var 40 Additional Assistant Referees från hela Europa som drillades under två fullproppade dagar. Målområdesdomare eller extradomare är också populära benämningar på detta i Sverige.

Vi fick agera som domare och AAR i mängder med olika spelmoment. Till instruktörernas hjälp fanns det ett 20 tal spelare och målvakter. Dessa var verkligen både duktiga ”skådespelare” och fotbollspelare. Allt filmades och utvärderades sen noggrant i storsal. Där fick alla beskriva hur tankarna varit vid respektive moment och domslut. Riktig hårdgrillning!!! Men detta var väldigt lärorikt.
Vi fick också träna på en mängd olika moment där bollen dansar på mållinjen och målvakten agerar. Allt filmas naturligtvis och utvärderas på en stor skärm ca 5 m från målet. Direkt efter övningen och med superslowmotion!

Det är mycket viktigt att träna sin förmåga att koncentrera sig och lära ögonen vad det är man skall titta på… Då fixar man det även i ett skarpt läge och med en klart högre puls.

En Additional Assistant Referee gör ju så mycket mer än att bara kolla om bollen är över eller inte. Du förväntas hjälpa domaren att bistå i ALLA beslut på din planhalva, men framförallt i och runt omkring straffområdet. Detta tror jag fortfarande är framtiden!!! Statistiken visar också att spelet blir renare och att huvuddomaren fattar färre ”stora fel”… Dock är det viktigt att domaren och de båda AAR har likvärdig kompetens. Annars kan det bli konstiga bedömningar om nivån inte är likvärdig i teamet.

6 par ögon ser ju naturligtvis mer än 4 par… Detta vet och känner spelarna av! Därför har också de internationella matcherna blivit ”renare” i straffområdet.

Jag och Andreas hade verkligen kul i tre dagar, dessutom känner vi att kursen gett oss en bra utveckling i både domarskap och AAR: rollen.

Sen har det varit roligt att snacka trav på kvällen med en som avgudar kusken Jorma Kontio…Ha ha!

Jo,bra …

Geneve

Simma lugnt // Micke

 

Allsvenskan och Europa League

Hej!

Oj, vad det vindar och regnar ute nu… Ingen skräll med detta direkt:) Körde 9 km i skyfall och +11 grader igår eftermiddag. Då är det verkligen lätt att fundera på vad det är som driver en till detta… Ha ha! Men det känns ju alltid lika skönt efter! Idag är det dock vila och istället kolla allsvensk match på tv:n.

Efter några välbehövliga semesterveckor utan matcher, är det nu fullt allvar igen. Haft återstart i Allsvenskan med matchen Halmstad-Kalmar och kvalomgång i Europa League mellan Hafnarfjördur(Island) – Inter Baki (Azerbajdzjan).

Kändes riktigt bra i kropp och huvud under båda matcherna. Har kryddat semestern med hård träning och utan tankar på fotboll. Nyttigt!!

Som alltid är det ju riktigt kul att komma iväg på internationella matcher. Dels är matchen i sig en härlig utmaning, men dessutom får jag ju se så många nya platser i världen. Det var nu andra besöket på Island och måste ju erkänna att det är en jättemysig ö. Reykjavik är en fantastisk liten stad som bjuder på det mesta. Restaurangerna och maten där är av yttersta toppklass.

Allsvenskan rusar nu också på parallellt med alla europeiska matcher och EM-kvalmatcher. Tror att det kommer bli mycket spännande höst. Både i toppen och botten… Detta är också seriens styrka! Att det alltid blir rafflande in i mål.

Hoppas också att A-landslaget får samma vind i seglen som U-21 hade i sommar. Skulle vara underbart med fina resultat där också.

Men vilken rysligt svår grupp man lottades i till kommande VM-kval. Tror tyvärr att det blir ruggigt svårt att gå vidare från denna. Men hoppet är ju det sista som som överger en…

Nästa vecka väntar det goa löptester i Stockholm, samt ytterligare en match i Europa. Härligt!

Ha det gott!

Micke

 

Reflektion och glädje!

Hej hej!

Summering av våren

Då är en dryg tredjedel spelad av årets Allsvenska serie. Bara att konstatera… Tiden rusar iväg!
Har haft många roliga matcher, mycket publik och ett stort antal snygga mål. Det kan inte bli lätt för juryn i höst att utse årets mål. Har ju verkligen bombats in ett stort antal baljor. Kul för publiken!!

Måste erkänna att det känns konstigt när det infinner sig ett stort mästerskap under året. I år är det ju ett U-21 slutspel som avbryter serien under dryga tre veckor.
Då är det alltid oerhört tätt med matcher, både innan och efter uppehållet. Personligen föredrar jag när det är en serie som spelas utan uppehåll och med en längre vila mellan matcherna istället. Men men… Kan ju bero på att man fyller 42 år om några veckor… Alla inblandade får slicka såren under uppehållet i Juni och ladda batterierna inför resterande matcher.

Ganska märkligt att jag i veckan kommer att blåsa min första seriematch på naturgräs. Hittills har det bara  blivit matcher på konstgräs. Har klart mer behov av återhämtning efter en fight på konstgräs. Tycker det sliter mer på både fotleder, ljumskar och lårmuskler. Inte mitt favoritunderlag… Men det är bara att bita ihop och köra på!
Fast gräsdoften går ju aldrig att överträffa…

Ungdomsfotboll

Igår var jag och kollade på systers grabb som lirade 7-manna. Våmb – IFK Skövde, på ett riktigt blåsigt Claesborg. Underbart att se dessa 10-åriga killar i ett ”derby”. Passion, glädje, snygga mål, och högklassiga dribblingar. Fantastiskt! Helt ointressant vem som vann, då engagemanget och fair play överglänste allt!
Dessutom leddes matchen av en föredömlig ungdomsdomare. Tänk vad gott det var att se när han kramade om en spelare som fick en liten törn, detta samtidigt som spelet pågick 30 meter bort… Rätt beslut att ta i denna match. Bra Henrik!! Säkert fanns det också någon blivande stjärna på planen denna förmiddag.

Min äldre dotter som snart fyller sex år, har nu också börjat med fotboll. Sedan fyra veckor är hon fullständigt hängiven sporten:). De första två träningarna genomfördes i fullständigt skyfall och stormbyar. Men inte satte det ner humöret på tjejerna! Det fullständigt lyser om dem när de jagar bollen, slår en precis passning eller leker något med bollen. Så härligt att se nästan 30 tjejer med ett enda stort leende i ansiktet!
Första kommentaren i bilen efter träningen är också ett minne att ta med sig!
– Pappa pappa, idag har jag fått två helt nya kompisar!!! När är nästa träning???

Nu är det hög tid att hålla tummarna för Pia Sundhages tjejer och de svenska domarna i VM. Stort lycka till!!!

Ha det så gott!
Michael

Ta DITT ansvar och låt fotbollen vara en fest!

Hej på Er!

Om en halvtimma rullar äntligen årets Allsvenska igång. Superettan drog igång med två matcher under gårdagen. Damallsvenskan och många andra serier rullar igång kommande vecka. Snart spelas det alltså matcher på alla tänkbara planer runtom i Sverige, gamla & unga, killar & tjejer, elit & korpserier.

Allt talar för en riktig publiksuccé  i årets Allsvenska. Massor med säsongskort är sålda och förköpen går som forsande vatten.

Det utlovas mängder med mål, snygga TIFO, och en häftig inramning. Jag verkligen hoppas och drömmer om att årets fotbollsmatcher får vara en FEST och inget annat…
Du som enskild individ har ett STORT ansvar för detta. Reflektera över hur du vill uppfattas av exempelvis dina kompisar, barn, fru, pojkvän, lagkamrater, släktingar mm. Är det ok att skrika vad som helst?

– Hora!

– Idiot!

– Bondjävel

– Hata!

– Sopa!

är bara några av en massa uttryck som spelare, tränare, domare, bollpojkar, assisterande domare, tvingas få utstå! Är det ok att stå och skrika detta på en arena och ha sina barn sittande intill sig? Tittar man barnen vid ett annat tillfälle djupt i ögonen och säger att det är fult att svära eller att reta någon på förskolan? Gömmer sig individen i mängden av ett stort antal människor och tror att man är osynlig? Tvingas du skrika detta för att ditt lag inte lever upp till förväntningarna eller att den egna karriären var kort och usel?

Vi har även kunna läsa och höra om ungdomsdomare som får utstå både det ena och andra… Inte särskilt konstigt att det är svårt att rekrytera domare! Unga killar och tjejer som försöker sig på att skipa rättvisa mellan andra ungdomar, ofta på frivillig basis. Ska dom då förlöjligas, hånas, eller skällas på?

Fotboll spelas och döms av människor. ALLA gör fel under en match. Men ingen gör det frivilligt!
Är det svårt att döma fotboll? En av de vanligaste frågorna jag får i mitt yrke…
Testa att inte begå ett enda fel under en veckas tid. Eller varför inte ta ut 22 kompisar och spela en match i 90 min, där du INTE får göra ett enda misstag! Allt skall också synas av 10-15 tv-kameror med möjlighet till superslowmotion och stillbilder… Du kommer säkert fatta 400-500 korrekta beslut, men dom kommer ingen att minnas…

Nej, fundera och reflektera över hur du kan bidra till att vi får härliga tillställningar runtom på våra arenor i Sverige. Då kommer du vara med att utveckla fotbollen, spelare, tränare, domare, på ett POSITIVT sätt! Krossa inte en ung killes/tjejs dröm att bli fotbollsproffs, domare eller tränare. Är en vinst livsviktig för ett ungdomslag?Respektera alla spelare, domare, tränare och lag.  Uppmuntra unga killar och tjejer för allt dom gör på planen, även när det blir fel… Se det positiva i idrotten och känn deras glädje.

Vi kan kritiseras och det kan ”tyckas” om oss. Men gör det under sansade och ärliga former.

Alla inblandade i en fotbollsmatch har känslor, och är människor av kött och blod.

TILLSAMMANS gör vi fotbollen till något att glädjas åt och älska i vått och torrt.

Leve den positiva fotbollen och läktarkulturen!
Glad Påsk// Micke


Bloggat på sla.se.
Desktop