Motorbloggen

Grymma (hoppas jag) nyheter

”Det var bättre förr”, hörs ofta av samhällets bittra människor som är negativt inställda till förändringar (dvs så gott som varenda svensk alltså…).

Men var det verkligen bättre förr?
Och är alla nyheter verkligen så illa?

Svemo har i dagarna presenterat några nyheter som jag tror hårt på. Det känns som att 2017 kommer att bli ett riktigt bra motocrossår.

4Y1A0743blogg

Nyhet 1: Lag-SM i nygammalt upplägg
Istället för en elitserie som på senare år har tappat all sin glans (yes, det är min personliga åsikt), så kommer lag-SM i år att köras likt lag-VM. Allt under en och samma dag. 20 lag med tre förare i varje. Hur guld som helst tror (och hoppas) jag!
Tävlingen är planerat till 7 eller 8 oktober – men var är ännu inte klart. Om jag, helt partisk, får önska högt så håller jag tummarna för Tibro (speciellt med tanke på att 2017 blir första året på över tio år som TMK inte arrangerar den vanliga SM-crossen). Annars vore det hur som helst roligt med en arrangör och bana som inte står för någon av SM-deltävlingarna. Och helst inte typ Luleå (tack!!).

Nyhet 2: Ett tredje SM-heat per helg
”Roligare lördagar och kortare söndagar.” Så lät det i fjol, och visst gjordes en hel del förändringar. Bättre blev det också. Men den här nyheten tror jag kommer göra det hela ännu bättre! MX-Girls och U17 körde redan i fjol ett av sina finalheat på lördagen. Men för MX1 och MX2 var lördagen mest en transportsträcka med för många kval… Men nu blir det alltså ändring på det. Istället för lördagens avslutade kvalheat för MX1 och MX2, så kommer dessa att bli ännu ett finalheat som räknas in i SM-tabellen. Så istället för köra 14 heat kommer serien att avgöras på hela 20 heat där poäng delas ut. Applåder till den som kommit på detta fyndiga!

Nyhet 3: Tjejerna får längre körtid
Inte mer än rätt faktiskt. På SM-nivå tycker jag att de tidigare 15 min + 2 varv är lite fjuttigt. Nu får MXG utökad körtid till 20 min + 2 varv. För självklart ska tjejerna synas mer!
Dessutom bra av Svemo att tänka lite kring vilka som faktiskt får starta i SM. Som de själva skriver: ”Förare som inte deltagit i SM MX-Girls tidigare alternativt inte tagit några SM-poäng under 2014, 2015 eller 2016, måste ansöka om starttillstånd för att då starta i SM MX-Girls.”

Nyhet 4: Rookie-klass i 85cc
Helt lätt må det då inte vara att gå från nybörjare till att faktiskt börja tävla. Redan på 85cc-nivå går det i många fall riktigt fort och om man inte har varit en av fartdårarna redan på 65cc, då är det inte svårt att förstå att det kan vara lite läskigt. Därför tycker jag att Svemos initiativ att köra Svemo Cup 85cc U (Rookie) är grymt. Klassen är alltså avsedd för förare som inte tidigare tävlingar i USM.

~

Bra initiativ och att det faktiskt görs en del förändringar tyder på att det faktiskt jobbas för att utveckla svensk motocross.
Så med detta sagt, så upprepar jag mig själv: Det känns som att 2017 kommer att bli ett riktigt bra motocrossår.

Over and out ~ Erica Augustsson

Bloggat på sla.se.
Desktop