Vägen till Paris
Team Rynkeby cyklar till Paris

Hur tränar vi?

 

Hur förbereder man sig för en cykeltur till Paris?

Den frågan ställde jag mig på väg till första träningen med teamet i september förra året.

Jag är spinningledare sedan 2008 och entrade första träningstillfället med stor förväntan och lite skräck. Förväntan på att få reda på hur våra träningspass skulle se ut och en skräck då man som hyfsat erfaren spinningledare har relativt höga krav.

Tänk om det skulle vara träningspass och musik som jag inte skulle kunna stå ut med? Vi som skulle träna i spinningsalen tre gånger i veckan hela vintern…

 

Efter vårt första träningstillfälle blev det tydligt att jag och min tidigare spinningkollega, Maria Westberg, kunde få ta över cykelträningen.

Vi fick tillgång till ett träningsupplägg som använts i ett tidigare cykellag och som tagits fram av ett företag som jobbar med försäsongsträning. Det blev genast bråda tider för att sätta sig in i träningsupplägget som skiljer sig något från det vi var vana vid från spinningen.

Vi var vana vid att räkna BPM och nu var det kadens som gällde. Det visade sig vara samma sak – bara olika sätt att se på takt och tempo. Kadens är detsamma som trampfrekvens, alltså antalet varv tramporna drivs runt varje minut.

 

Det träningsupplägg vi fått byggde på fyra delar. Jag och Maria delade snabbt upp passen så att vi skulle leta musik och mixa ihop två pass var.

Att göra ett vanlig spinningpass tar normal kanske 40 timmar. Här fick vi skippa att leta nya låtar och fokusera på att leta bland de låtar vi redan hade. Annars kulle vi aldrig få passen klara i tid.

Det var ju inte så att vi hade planerat in tid för att göra cykelpass. Vi bor i Lidköping och hade från början tänkt att det gott och väl skulle räcka med att ta oss till Skövde tre tillfällen i veckan för att träna.

 

Första veckan i oktober drog vi igång med den första delen i träningsupplägget, “extensiva intervaller”. Var fjärde vecka bytte vi upplägg i träningen. Vi körde trappor där intensiteten i passen ökade likt trappsteg man kliver uppför, pyramider som på samma sätt gick uppåt i intensitet och sedan fortsatte nedåt efter att vi nått toppen, och avrundade träningsvarvet med “intensiva intervaller”.

Nu i vår har vi börjat om och kört igenom passen en vända till.

 

Det är fantastiskt att få leda denna underbara samling av människor som alla har samma mål. Att bidra med pengar till Barncancerfonden och att i klara av att cykla hela vägen ner till Paris i sommar.

Jag som inte tidigare cyklat på riktig landsvägscykel ser verkligen fram emot att få komma ut och prova hur det ska bli på riktigt. Håller tummarna att jag klarar hela vägen ner till Paris.

 

Ann-Charlotte Hjertberg


Senaste inläggen.
Bloggat på sla.se.
Desktop