Vägen till Paris
Team Rynkeby cyklar till Paris

Små bäckar små gör skillnad!

 

Dagen D närmar sig. Förväntan hos eleverna är stor inför Skolloppet på fredag i denna vecka.

På vår skola genomförde vi Skolloppet första gången förra året. För eleverna är loppet förknippat med att få streck på sin hand för att veta hur många varv man sprungit, äta grillade hamburgare ute även om det är lite kallt och att få ägna eftermiddagen åt att påskpyssla innan man går hem på påsklov.

 

Dagen när de här raderna skrivs är väldigt speciell.

Cykeln ligger i bilen, cykelskorna i väskan, hoodyn är på och Ipaden laddad med filmen och kartan över Team Rynkeby – God Morgons resa till Paris. Jag ska, som rektor för skolan, men även som deltagare i teamet i Skaraborg inspirera alla våra elever till att vilja hjälpa barn som inte är lika friska som dem.

Det är tyst i skolan, alla jobbar koncentrerat och jag har fått ett ”körschema” av lärarna vilken tid som passar i varje klass. Åk 3 är först!

”God morgon! Hur mår ni? Vet ni vad vi ska göra på fredag?”, säger jag.

”Ja, vi ska springa Skolloppet”, svarar barnen.

Skönt, eleverna har koll.

Snabbt på med projektorn, koppla in Ipaden och starta filmen. Jag vet att eleverna inte alltid tycker om att sitta stilla så det gäller att snabbt fånga deras intresse. Samtidigt som de första bilderna visas undrar jag om eleverna kommer vara intresserade.

Tystnad följer under den tre minuter långa filmen och igenkänningsfaktorn från Skolloppet förra året är hög. När filmen är slut kommer en storm av frågor och filmen byts mot kartan över Europa och den inritade vägen för Team Rynkebys resa till Paris. Nu kommer ännu mer frågor!

Går cykeln på el? Var sover ni? Ska ni cykla hem också? Är cykeln tung? Har du den i ditt rum på natten? Hur samlar ni in pengar när ni cyklar?

Många viktiga frågor som kräver bra svar och möjlighet till diskussion.

 

Vid besöket i åk 1 kom en liten skolskenshistoria. I fredags fick jag ett mail från en elev i åk 1. Han hade under rasten hittat 15 kronor på skolgården och undrade om han kunde behålla dem. Han fick ett mail tillbaka från mig med svaret att han skulle lämna pengarna till mig och få tillbaka dem i fall ingen saknade dem.

Efter att vi under måndagen haft information i hans klass om Skolloppet smyger han fram till mig och pekar på swishnumret jag har på min hoody och säger: ”Maria, du kan swisha pengarna jag hittade till Barncancerfonden istället”. En fin känsla sprider sig, en känsla av att vårt budskap har nått fram!

 

Ni har tidigare i inlägget kunnat läsa om Skolloppet, men vad är det egentligen?

Skolloppet genomfördes under 2017 på ungefär 165 skolor i Sverige. Det inbringade 4,6 miljoner kronor, pengar som eleverna samlar in genom att familj och vänner sponsrar med en liten summa för varje varv de springer i loppet.

Nu, till Skolloppet på fredag, har vi ungefär 310 skolor anmälda, nästan det dubbla mot förra året och vi spänner detta år bågen och tror på att vi kan samla in åtta miljoner kronor till Barncancerfonden.

Loppet är ett trevligt arrangemang där skolorna bestämmer över upplägget men datumet är detsamma över hela landet, 23 mars, och avsatt tid för genomförande är 60 minuter.

 

På vår skola gör vi denna dag till en happening för att fira alla skoldagar vi gått och att det nu snart är påsklov. Nu laddar vi och håller tummarna för att vädret är med oss!

 

Maria Westberg/Team Rynkeby – God Morgon Skaraborg och rektor

 

Skolloppet Kickoff-film from Team Rynkeby on Vimeo.

 

 

 


Senaste inläggen.
Bloggat på sla.se.
Desktop