Din Ekonomi
En till Bloggar för SLA webbplats

Pension eller Passion?

 

Tiden tickar och livet går….

 

Det går otroligt snabbt.. När man väl är tillbaka efter semestern så tar vardagen vid med allt som ska göras. Hoppas att du har tagit dig lite tid att reflektera och fundera, över livet och din egen framtid, under sommaren.

Kanske till och med reflekterat över den tiden då du slutar jobba och livet som pensionär? Det kanske är långt dit för en del av er men oavsett det så kräver det en god planering för att du ska få det liv som du vill ha, ett liv som du förtjänar och som du längtar efter.

 

Vi har träffat Carina Remnemark som är en rutinerad och synnerligen färgstark tjej och föredragshållare på Nordea, hon har jobbat i nästan 40 år på banken och har jobbat med pensioner i hela 30 år. Carina är idag chef för Private Banking på Nordea i Skövde.

 

Vi har ställt lite frågor till Carina om vad hon tycker är viktigt och vad vi alla bör tänka till på innan vi går i pension:

Varför är ditt intresse för pension så stort? Intresset väcktes när jag själv utbildade mig i pensioner 1985 och kände att detta budskap behöver jag ta ut till många.

Jag lärde mig hur viktigt det var att ta reda på hur min pension blir tidigt i livet så att jag kan påverka det. Viktigt blev det också att veta vad som händer vid olika livssituationer.

 

 1. Räcker din pension? Är en vanligt fråga vi får från kunder, hur svarar du då?

Det beror på vilket liv du vill leva?
Har du jobbat i många år, ca 40 år och har jobbat där du har avtalspension så blir den totala pensionen ca 60 – 65 % av din lön (om du tjänar under 7,5 prisbasbelopp vilket blir ca 28 tkr/mån)
Viktigt att gå in på minpension.se för att se hur du ligger till.
Viktigt är också att tänka på att vi blir äldre idag, genomsnitt över 80 år dvs minst 15 år efter det att man tagit pension (om du jobbar till 65 år) ska du se till så att du har en bra pension.
Rådgivaren på banken hjälper gärna till och gör en prognos för att se hur det ser ut, vi tar också hänsyn till vad som behöver sparas och hur mycket per månad.

 1. Behöver jag som kvinna tänka på något?
  Du behöver ta eget ansvar över din ekonomi, se till att du ha ett eget pensionssparande (är du gift ska den helst skrivas som enskild egendom, eftersom privata pensioner bodelas vid skilsmässa, dvs är giftorättsgods)
 2. Bodelas privata pensioner vid skilsmässa? Är det så med alla pensioner?
  Nej, alla tjänstepensioner bodelas inte men däremot de privata, så jag repeterar det är viktigt att ta eget ansvar och veta hur dina pensioner fungerar.
 3. Hur ska jag ta ut min pension?
  Mycket intressant fråga! Just nu är det en debatt i massmedia hur viktigt det är att titta på din avtalspension, det är många som är tecknade på 5 års utbetalning och det krävs att du själv ändrar detta innan utbetalning.
  Med hjälp av minpension.se så går det lätt att gå in och titta på hur det ser ut för dig, där kan du också simulera för att se hur det blir mellan t ex 65-75 år eller som jag rekommenderar mellan 65-80 år.
  Vi kan självklart hjälpa till med en prognos för din framtida pension, då tar vi också med ditt vanliga sparande, tex en fond som du har tänkt att använda längre fram t ex till pension.
 4. Det är otroligt mycket att tänka på när det gäller pension, vad vill du skicka med som slutord och det du tycker är viktigast på temat pension?
  Jag har följande ord och det är TA ANSVAR och intressera dig för innehållet i ”ditt orange kuvert” och vad du får från jobbet. Din bankrådgivare kan detta bra och hjälper dig gärna med en pensionsprognos.
 5. Räcker det att veta hur min pension fungerar, eller är det något mer man behöver tänka på?
  Ja, du behöver veta vad som händer när ekonomin prövas och det är när du blir:
  – sjuk
  – arbetslös
  -när du eller din partner dör
  Då är det viktigt att veta vilka försäkringar du eller din partner har! Kan vi bo kvar i huset/lägenheten? Så gör även en översyn av dina försäkringar så att du vet vad som påverkar din ekonomi om något oförutsett händer.

Så frågan återstår Pension eller Passion?

Gå på Carinas råd: Ta eget ansvar! Det är ingen som kommer att göra det åt dig. J

 

Lycka till med passionen!


Bloggat på sla.se.
Desktop