Din Ekonomi
En till Bloggar för SLA webbplats

Balans i mellanmjölkens land

 

Jag sitter och tittar ut genom fönstret och ser höstregnet från den blygrå himlen. Vardagen är här, upp på morgonen, lämna barnen på förskolan vidare till jobbet, hem mysa en stund, fixa med mat, bada barnen, mysa lite till, läsa en bok, god natt. Barnen fick varsin pyjamas i födelsedagspresent av sin mormor med texten EAT SLEEP NAP REPEAT, vissa kallar det ekorrhjul, andra säger att de är glada att ”småbarnsåren” är över. Jag som är mitt i ”karusellen” väljer att åka med den men precis som på nöjesfälten väljer jag att inte åka i den som är häftigast och går snabbast. Jag blir så lätt åksjuk….Tacka vet jag farfars bilar. Man hinner se vilka som sitter i bilen vi möter, man hinner njuta av den vackra omgivningen och jag ser barnens ansikten när de sitter där och är stolta chaufförer åt sin mamma.

 

Jag har sedan några veckor tillbaka testat en ny sak. Egentligen är det nog för tidigt att ”utvärdera” men bara tanken på det hela får mig att känna en varm känsla i kroppen vilket gör att jag ändå berättar om den. För mig som är i ”karusellen” fungerar det bra. Varje morgon innan jag öppnar mina ögon, precis när man är på väg att vakna väljer jag att stanna upp. Jag tar tre djupa andetag och tänker på ett par saker som gör att jag känner mig tacksam. Det kan vara precis vad som helst. Doften av min son som ligger precis intill mig, tanken på att jag snart ska dricka en kopp kaffe eller att jag känner glädje över feedbacken jag dagen innan. Att känna tacksamhet för det vi har och inte sträva efter det vi inte har tror jag att vi alla behöver träna på. Vi har bara ett liv och om det nu går så fort som alla säger. Varför inte välja att leva det i nuet?

 

Som ni säkert har märkt så vänder sig detta blogginlägg främst till de som är där jag är just nu det vill säga i de berömda småbarnsåren. Jag heter Sara Svensson är sambo med två barn och arbetar som rådgivare.

 

I yrket och privat märker jag att många småbarnsföräldrar har dåligt samvete för att de inte har kommit gång med något sparande till sina barn. Jag märker också att de som har kommit i gång känner sig osäkra på om de tänkt rätt och rättvist. Jag skulle vilja få alla er att ta bort det dåliga samvetet. Det viktigaste är först och främst att familjen har en stabil grundekonomi. Efter att man känner att man är där kan man fundera på sparande till barnen. Idag har vi ingen arvs eller gåvoskatt vilket gör att du kan ge ditt barn sparat kapital när som helst.

 

Känner du att ni är där och har en stabil grund? Kanske har du redan ett sparande till ditt barn?  Här kommer några saker som är viktiga att känna till.

 

Spara i barnets namn eller i ditt eget

 

Du kan välja att spara långsiktigt i barnets eget namn eller i ditt. På ett vanligt aktie eller fondkonto betalar man 30% skatt på  vinsten när man säljer sitt innehav. Om du sparar på ett investeringssparkont eller i en kapitalförsäkring betalar du en lägre schablonskatt, baserad på statslåneräntan och på ditt genomsnittliga årliga innehav.

 

Sparar du i barnets namn rekommenderas ett investeringssparkonto och om du sparar i ditt eget namn en kapitalförsäkring. I det sistnämnda kan du välja barnet som förmånstagare samt när det ska få tillgång till pengarna. Att spara i ditt eget namn medför att du kan behålla kontrollen på kapitalet och att barnet inte med automatik får tillgång till det på sin 18 årsdag.

 

Flera fördelar

Då vi vanligtvis sparar på så lång sikt som 18 år kan man välja sparande med en högre andel aktier eller aktiefonder. För att få så bra avkastning som möjligt till så låg risk som möjligt rekommenderas att sprida innehaven på olika branscher och geografier. Ett månadssparade i fonder har flera fördelar, dels är det ett bra sätt att bygga ett sparkapital då sparandet faktiskt blir av och dels sprider du dina fondandelsköp över tiden och köper både när kursen är hög och när kursen är låg. Att ”tajma” markanden är extremt svårt och med månadssparande slipper du att gå in med ett stort kapital vid ”fel” tidpunkt.

 

Livshändelser

Eftersom livet inte alltid blir som vi tänkt är det bra att fundera över vad som händer med det kapital som man har sparat i eget namn vid olika livshändelser. Vad händer om du skiljer dig? Vem skulle ärva pengarna om du eller den andre föräldern avlider? Ta hjälp av en familjejurist om du känner dig osäker.

 

Mellanmjölk

Slutligen tänkte jag dela med mig om hur vi har tänkt i vår familj kring sparande till barnen. Vi som bor i mellanmjölkens land och jag som dessutom kör Volvo och heter Svensson har valt en kombination av att spara i barnens eget namn och i mitt namn. Vi har lagt undan delar av barnens barnbidrag månatligen och har också fått gåvor vid dop och födelsedagar. Vi har valt att spara i respektive barns namn upp till en förutbestämd nivå. När de har uppnått denna nivå har vi avslutat sparandet och istället valt att fortsätta sparandet i en kapitalförsäkring som jag styr fullt ut. På så sätt får de tillgång till en rimlig summa pengar på deras 18 årsdag och jag som förälder kan styra när jag anser att resterande kapital ska lämnas över.

 

Väl mött /småbarnsmorsan


Bloggat på sla.se.
Desktop