Din Ekonomi
En till Bloggar för SLA webbplats

Har du råd att bo kvar om räntan stiger?

Nästan varannan svensk som äger sitt boende har inte räknat ut vad en höjning av bolåneräntan skulle kosta, detta visar undersökningar bl a Boendebarometern.

Gäller detta även dig?

Samtidigt säger 85 % att de skulle ha råd att bo kvar även om boräntan skulle stiga till 5% . Vet du om du kan bo kvar i ditt boende med högre räntor utan att ha räknat ut hur mycket mer det skulle kosta dig per månad?

Det är otroligt viktigt att inte skjuta på den här frågan, helt plötsligt kan räntorna börja stiga även om det är svårt att föreställa sig. Vi har vant oss vid låga räntor, men det är farligt att slå sig till ro med det.

Exempel: så här kan dina boendeutgifter öka om boräntan stiger från två procent till fem procent

Lån                  3 miljoner      5 miljoner
Ränta 2 %       3 500 kr/mån      5 800 kr/mån
Ränta 5 %       8 750 kr/mån*     13 500 kr/mån*

Ökad kostnad per månad efter räntehöjning       5 250 kr/mån       7 700 kr/mån
*obs förenklade exempel med ett ränteavdrag på 30 % oavsett belopp. När räntekostnaden överstiger 100 000 kr per år är ränteavdraget  21 % på den del som överstiger 100 000 kr.

Så här kan du göra nu
När du tagit reda på hur mycket mer dina lån kan komma att kosta om boräntan stiger till fem procent  – och be gärna din bank om hjälp med uträkningen – kan du göra på två sätt.

  • Det ena sättet är att amortera mera för att minska på själva låneskulden.
  • Det andra sättet är att spara mellanskillnaden (som i exemplet ovan skulle det bli 5250 kr i månaden om du har ett lån på 3 miljoner) varje månad mellan din räntekostnad idag och den som du skulle få med fem procents ränta.  Det är inte bara sämre med högre ränta….

Om, eller när, räntorna stiger får du också högre ränta på ditt sparande. Det är ju aldrig fel om du har pengar på sparkontot!Hoppas att du med dessa tips har fått lite bättre koll!

Riksbanken fortsätter att föra en expansiv politik. Samtidigt bidrar den globala konjunkturen till att driva upp räntor med längre löptider. I den miljön kan det vara attraktivt att binda delar av bostadslånen.

Du kan förstås kombinera dessa två sätt också. Oavsett vad du väljer att göra så vänjer du dig vid att pengarna inte är tillgängliga och du får anpassa dina utgifter efter det. Det blir samtidigt ett test på vad din ekonomi tål.


Bloggat på sla.se.
Desktop